• Aardappelpoffertjes

    aardappelpoffertjesTot nu toe heb ik aardappels al in aantal vormen voorbij zien komen: gekookt, gebakken, gepoft, puree, frites (óók verschillende vormen), rösti. Maar ook in verschillende soorten gerechten: puur, stamppotten, salade, ovenschotels, omeletten, soepen. Je kunt het zo gek niet bedenken, de aardappel is gemakkelijk te bereiden, niet duur en past bij heel veel gerechten.

    Maar deze, de aardappelpoffertjes, die had ik nog niet voorbij zien komen. Zeker voor bijzondere dagen is dit een feestelijke aardappelgarnituur én extra spannend door de toevoeging van het mespuntje kerrie.

    Maurits, dank voor het delen en voor jullie, lezers, eet smakelijk!

  • Aardbeienkwarkcake

    aardbeienkwarkcake

    Morgen vieren twee kids hun verjaardag. Voor de familie. En deze cake staat niet, ik herhaal, NIET op het menu. Nee, er zijn twee appeltaarten gescoord bij de Sligro. Heel lekker, maar ook heel budget.

    Toch staat deze aardbeienkwarkcake hoog op mijn lijstje om te maken, te proeven en ongetwijfeld heel erg van te genieten. Misschien met Pinksteren ;-)

  • Ananas-appel crumble

    ananas appel crumblePasen 2013. Alweer lang geleden. Tenminste, ik denk dat het Pasen is geweest. 'The Family' kwam in huize Mickey een vorkje prikken. En dan moet er wel wat lekkers op tafel staan.

    Het menu is dan net iets minder uitgebreid dan een volledig kerstdiner. Neemt niet weg dat er toch ook de nodige uurtjes werk in gaan zitten.

    MAAR. Deze ananas-appel crumble is een succesvolle afsluiter geworden. Lauw warm, met een bolletje vanille ijs en slagroom.

    Om je vingers bij op te eten...

  • Appel-rozijnenmuffins

    Appel-rozijnmuffins

    Het stond al even in de planning, dat etentje met lieve vrienden. Met veelal volle agenda's is het dan niet altijd even gemakkelijk om deze ook daadwerkelijk te matchen. Uiteindelijk werd de datum geprikt: 21 augustus. En heel stiekem verheugde ik mezelf op een bbq tijdens een zwoele zomeravond. Niets bleek minder waar, de voorspellingen varieerden van veel tot héél véél regen die dag. Het alternatief was een overheerlijke kaasfondue. Ook niet slecht ;-)
    En een appel-rozijnmuffin bij de koffie.

     

  • Appelcake

    appelcake

    't Is weer zondag hè?

    Ondertussen rekenen de kids er eigenlijk al op: mams leeft zich uit in de keuken en zij verwennen de inwendige mens met een baksel bij de koffie / thee.

    Eigenlijk stond er een Normandische appeltaart in de planning. Gisteren heb ik mezelf behoorlijk gesneden en deeg kneden zit er vandaag écht niet in. Ingrediënten zijn er voldoende in huis. Dus.

    Het alternatief? Appelcake!
    En smakelijk gelukt, al zeg ik het zelf...

  • Avocadocrème

    AvocadocremeTwijfel wat je morgenavond op tafel zult zetten?
    Denk dan eens hier over na: gerookte zalm met avocadocrème. Gemakkelijk te maken, het uitzoeken van een rijpe avocado is moeilijker ;-)

    Op Culy.nl staat dé ultieme tip om te bepalen of de avocado die je hebt uitgekozen ook echt rijp en dus mooi groen is. Je hoeft alleen maar het pitje/steeltje onder op de avocado te verwijderen. Is het onder en rondom het pitje bruin? Dan is de avocado niet goed. Is het mooi groen? Neem hem dan mee naar huis en maak deze heerlijke crème!

  • Biscotti con noccioli (koekjes met hazelnoten)

    Biscotti con noccioli

    Het is fijn wanneer er in je vriendenkring óók mensen met een Bourgondische inslag rond huppelen. Dat maakt het leven net wat aangenamer. Zo ook vorig weekend.

    Ik was uitgenodigd om een vorkje te prikken bij vriend Ton. Het eten was heerlijk, de gesprekken goed én Ton fotografeert graag zijn zelfbereide gerechten. Je snapt al wat er nu komt … Ton vindt het leuk om zo af en toe een recept op te sturen wat ik hier mag plaatsen.

    Vandaag beginnen we met biscotti con noccioli (koekjes met hazelnoten).

  • Bleekselderijstamppot met appel en noten

    Bleekselderijstamppot-met-appel-en-notenWe eten vanavond met z'n tweeën. Zoon gaat niet blij worden, ik voel het aan mijn water. Maar het is niet anders.

    De bleekselderij (*) kijkt me per dag mismoediger aan en wil graag een liefdevolle bereiding ondergaan. En die wil ik hem graag geven. Dagelijks is teveel van het goede maar ik ben een liefhebber. Kind dus niet maar daar heb ik al eens over geschreven.

    Vandaag gaan we een nieuw recept proberen. Mij klinkt het in ieder geval smakelijk in de oren.

    * Note: ook het verrimpelde velletje van de appels roept, nee schreeuwt om aandacht...

  • Boterkoek

    BoterkoekHet is zondag en ik ga mijn kids teleurstellen. Vandaag wordt er niet gebakken. De ene zit gezellig in Antwerpen. De andere heeft een verjaardag en zal ongetwijfeld iets van taart naar binnen werken. Toch?

    Dit is overigens wel een mooi moment om het recept van 'mijn' boterkoek te delen. Het stamt nog uit het tijdperk dat een eenvoudige matrixprinter  een luxe was. Bronvermelding is dan ook onmogelijk ;-)

    Tip!
    Boterkoek smaakt heerlijk op kamertemperatuur. Met een kop koffie. Of thee. Of gewoon zomaar. Omdat het kan.

  • Broccolisoep

    BroccolisoepAfgelopen zaterdag had ik bij de Lidl broccoli gekocht. En ja, je raadt het goed. In de aanbieding.

    Gister waren we met vier en heb ik noedels met broccoli en noten klaar gemaakt. Recept volgt a.s.a.p. Maar ik had nog een stronk met deze heerlijke groente. Vanavond eet ik met me, myself & I (lees: restje uit de diepvries) en met de broccoli moe(s)t iets gebeuren.

    Een soepje als lunch? Ook om aan te sterken met/na een verkoudheid... Niks mis mee zou ik zo zeggen!

    Deze soep is gezond, snel gemaakt en erg lekker. Wat over is, kan zo de diepvries in. Tot een volgende lunch. Of als voorgerecht.

  • Broodje Filet Americain

    Broodje filet americainHeb jij dat nu ook?

    Je luncht in een restaurant, lunchroom of wat dan ook en er staan de lekkerste broodjes op de kaart. De inwendige mens vraagt om voedsel en je begint spontaan te watertanden. Je bestelt iets lekkers en wanneer het op tafel komt, onderwerp je het gerecht aan een grondige inspectie. En je denkt: dit kan ik thuis ook maken!

    MAAR … doe je dat dan ook?

  • Cake (basisrecept)

    Cake-(basis)

    Zondag. Iets met bakken en geen zin hebben. Maar wél weten dat kids met grote, smachtende ogen een hongerige blik creëren en met een knorrende maag vooral lekkere trek bij de koffie hebben.

    En wat doe je dan als mams? Als je je bloedjes van kinderen zodanig hebt verwend dat ze gewoon zin hebben in iets lekkers? Juist. Dan ga je bakken. En als de puf ontbreekt om er iets creatiefs van te maken, dan ga je back to basic.

    En zie hier, hét basisrecept voor cake :)

  • Cheesecake

    Cheesecake

    Ooit heb ik een echte cheesecake gegeten, maar daar was ik niet zo van gecharmeerd: lekker maar heel zwaar en machtig. Voor mij geen cheese cake meer. Dacht ik.

    De andere cheese in taarten die ik ken, is de MonChou taart. En op de één of andere manier krijg ik die niet zoals ik het hebben wil. Wanneer de kids deze taart willen, mogen ze hem zelf maken ;-)

    En toch, het kriebelde. Ik wilde wel eens een échte cheesecake maken. Het recept is enigszins aangepast, ik maak géén kruimelbodems meer van koekjes. En voor een volgende keer (Volgende keer? Ja, volgende keer!) wordt de melkchocolade vervangen door pure chocolade. Het limoensap kun je – uiteraard – ook vervangen door het sap van een vers geperste limoen.

  • Chili met maïs en courgette

    Chili met mais en courgette

    Goed, ik heb dus alweer weken geen courgettes meer mee naar huis genomen en nog steeds puilt mijn koelkast uit. Dat kan twee redenen hebben:

    • Ik heb er – toen – onwijs veel meegenomen (NOT, 'slechts' vier stuks maar wel waanzinnig groot)
    • Ik moet de courgettes in het eten verstoppen want de kids worden er niet blij van

    Vooruit, doe dan de combi maar met de nadruk op vooral niet blije kids ;-)

  • Chocolademousse

    chocolademousse

    Ik ben Maurits Westbroek en ben momenteel werkzaam als chef-kok  bij Apollo hotel de Beyaerd.

    Bijna 30 jaar heb ik ervaring in de horeca, waarvan de laatste 4 jaar bij Apollo Hotels Resorts. Als 4-jarige wist ik al dat ik kok wilde worden en stond ik 's nachts in de keuken om pannenkoeken of friet te bakken. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk weten te maken.

    Ik vind het leuk om met vrienden lekker te koken en om met jullie mijn recepten te delen.

    Het eerste recept dat ik met jullie wil delen is: CHOCOLADE MOUSSE.

  • Courgette ovenschotel

    Courgette-ovenschotel

    Pas geleden waren de courgettes bij de Lidl in de aanbieding. Nu is een courgette een groente die goed houdbaar is in de koelkast. En je raadt het: al anderhalve week liggen de courgettes mij toe te lachen wanneer ik de koelkastdeur opendoe. Kids willen dan héél graag dat ik de deur ook meteen weer sluit ;-)

    Toch, de courgette is een gemakkelijk groente in de keuken en smaakt prima in een soepje, een pasta of een ovenschotel.

    Vandaag is het een ovenschotel geworden en middelste kid, dé man in huis, is de pineut. Hij is ook nog eens dé kok vandaag!

    (en ja, de kwaliteit van de foto kan beter!)

  • Courgettesoep

    CourgettesoepAl enkele jaren kan ik mijn ei kwijt in de moestuin. Vroeg in het voorjaar worden veel zaden tot plantjes opgekweekt. Onder andere in de woonkamer (!). Zo gauw het weer-technisch verantwoord is, wordt deze tijdelijke opvang verruild voor de volle grond. En dan begint het feest: de groei, de bloei én de oogst.

    Het is bij de konijnen af hoe snel dat de courgettes soms groeien. Je krijgt het simpelweg niet bij gegeten. Gelukkig is de diepvries geduldig, maar er worden ook veel courgettes weg gegeven. Aan deze en gene.

    Eén van de favoriete bereidingen is de courgettesoep. Snel, gemakkelijk én smakelijk. Maar ook lekker gezond want biologisch uit eigen tuin.

  • Custardvla

    Custard-vlaKind is ziek. Griep. Heel beroerd. Hoge koorts. Maar vooral erg zielig. Al vanaf zaterdag. En haar vriendje ook. Wat wil je, virussen worden op alle mogelijke manieren uitgewisseld ;-)

    Als über bezorgde moeder schiet ik natuurlijk volledig in de stress en fungeer direct als knipmes voor de wensen van mijn kind. Not.

    Wat ik wel doe? Ik verzorg haar natje en droogje, hoop dat ze zich rustig houdt en weer héél snel zal opknappen. Iets wat iedere moeder met liefde doet.

    Vandaag heb ik haar verwend met custardvla wat met een 'mmmmm' werd ontvangen.

    Het gaat weer de goede kant op!

  • Eend met romige portsaus

    eendenborstfilet, groene salade met peer en aardappelpuree

    Mijn jongste kind kun kon je uit bed halen voor een rare gebakken biefstuk met champignons, groene salade en stokbrood. Maar ik ben bang dat daar sinds vandaag toch verandering in is gekomen.

    Ondergetekende had namelijk twee malse eendenborstfilets gescoord. En jongste kwam – na overleg met haar collega's van Señor PP – tot de volgende menu-suggestie: eendenborstfilet, een groene salade met peer en aardappelpuree. En zo geschiedde …

    Ze is om, wellicht wordt eendenborstfilet wel dé verjaardagsmaaltijd voor haar 18de verjaardag.

  • Eicurry met vadouvan

    Eicurry met vadouvan2

    Eens in de zoveel tijd doen we het. Koken voor elkaar en gezellig samen eten! Op die momenten staat er óf vegetarisch óf vis op het menu. Dit keer was het een vegetarische Indiaase curry met vadouvan.

    De eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik het op heb moeten zoeken want vadouvan? Nooit van gehoord.
    Wikipedia geeft antwoord: Vadouvan is een gefermenteerd kruidenmengsel afkomstig uit India en gewoon te koop in de supermarkt.

    Het advies om een potje van Jonnie Boer te gebruiken heb ik in de wind geslagen. Voor de curry heb ik 2½ eetlepel nodig. Een potje van bijna € 4,00 (!) is dan zo leeg. Bij de toko heb ik 'mild madras curry powder' gescoord. Voor € 0,99. En geloof me, het smaakt heerlijk!

  • Eiersalade

    EiersaladeZeg weekend en ik zeg toastjes en eieren. De kids zeggen dat ook, zij weten dat er vaak nog wat eiersalade over blijft voor de maandag.

    Nu is het zo dat ik een week geleden de bourguignonne melange heb gekocht. En dan niet in de 2 kg variant zoals in de link. Nee, gewoon 500 g. Simpelweg omdat de kruidenmix wel lekker leek. Bij thuiskomst hebben we gesnuffeld en de geur is goedgekeurd.

    De smaak wordt nu getest. In de eiersalade...

  • Erwtensoep

    Erwtensoep 01

    De astrologische winter is officieel begonnen. Voor mij betekent dit meer stamppotten maar ook erwtensoep. Niet uit een pakje of blik, maar 'gewoon' een dag lang laten pruttelen op je fornuis. Tien liter om precies te zijn, de dubbele hoeveelheid van het recept. Wat overblijft wordt verdeeld onder familie/vrienden of gaat in de diepvries.

    Eet smakelijk!

     

  • Erwtensoep & diepvries-management

    erwtensoep-diepvries-managementGisteren was het zover, de eerste erwtensoep van een nieuw winterseizoen heeft een dag lang staan te pruttelen op het vuur. Met plezier heb ik elk half uur even de pollepel door de pan gehaald en mezelf verlekkerd aan het resultaat.

    Mijn pan, de 10 liter soeppan (!) zat bijna tot de rand vol. Het basisrecept staat HIER. Mijn versie is een ietwat aangepast. Dat betekent dus één avond bunkeren en de rest gaat in de diepvries.

    Vandaag heb ik ruim 4,5 kilo erwtensoep in bakjes van 500 g ingevroren. Je weet wel, diezelfde bakjes die je bij de afhaal-chinees meekrijgt. Nu simpelweg gekocht bij de toko en reuze handig voor het diepvries-management.

  • Focaccia

    {jcomments off}

    FoccaciaFocaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

    De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist. De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie en kruiden te gebruiken of door het te beleggen met kaas en ham of te verfrissen met verschillende groenten.

    En nu kun je ook zelf een focaccia maken.
    Wat is er leuker dan je eigen brood bakken? ;-)

  • Gehaktwrap met spitskool

    Gehaktwrap-met-spitskoolEen klein rekensommetje leert dat de basis voor dit recept onvoldoende ingrediënten zijn voor een volwaardige maaltijd voor 4 personen.
    Tenminste, dat denk ik.

    Sterker nog, de praktijk wees vanavond uit dat deze hoeveelheid amper genoeg is voor 3 personen. En dan ben ik uitgegaan van 6 tortillawraps met de vermelde hoeveelheid rundergehakt en spitskool. Voor wat extra smaak zijn er twee teentjes knoflook, een halve rode peper (mét zaadjes) en een blikje tomatenpuree aan toegevoegd.

    Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat ik gewoon erg lekker heb gekookt ;-)

  • Gestoofde prei

    Gestoofde-preiSoms moet het. Dan doe ik de spreekwoordelijke moord voor gestoofde prei. Datzelfde geldt overigens ook voor andijvie. Of voor witlof. Soms moeten deze groenten gestoofd worden en aangemaakt met maïzena.

    Ook de blikken die de kids mij toewerpen wanneer het weer eens een keer zo ver is. Onbetaalbaar … ook als er maar eentje de maaltijd met mij deelt.

    Anders gezegd, ik doe voornamelijk mezelf een plezier met gestoofde groenten, gekookte aardappels en een stukje vlees. Sterker nog, op zo'n moment wordt er gewoon ouderwets geprakt.

    En dat mag! ;-)

  • Geurige kokoskippensoep

    Geurige kokoskippensoep

    Gevonden!

    Ik heb de recepten voor alle gerechten van mijn Aziatische rijsttafel gevonden. Ook de foto's. En die zijn niet voor publicatie geschikt: te donker, dood geflitst, noem maar op. Ik zal de gerechten nog een keer moeten maken, wat een straf ;-)

    Als voorgerecht stond er een heerlijke kokoskippensoep op het programma. Erg geslaagd al zeg ik het zelf.

  • Gewokte broccoli met garnalen

    Gewokte broccoli met garnalen

    Enkele weken geleden moest er op zaterdagmiddag/avond vroeg gekookt worden. Er lag broccoli in de koelkast en ik had geen zin in het 'standaard' hapje: broccoli met een sausje, aardappel en vlees.
    Mijn zoektocht naar iets anders werd beloond door een Aziatische versie van de broccoli, gecombineerd met garnalen en noedels. Om te smullen en zeker voor herhaling vatbaar!

  • Hamburger met frites

    Hamburger-met-frietjesHet voorstel om de witte kool als stamppot te eten viel niet echt goed bij puber. Alles was beter dan de stamppot die we enkele weken geleden hadden gegeten. Nee, geef dan de witte kool-salade maar. Dat smaakt véél beter.

    Gelukkig mogen meningen hierover ook verschillen ;-)

    De frietjes zijn dit keer vervangen door gebakken aardappeltjes in de schil, de mayonaise in de salade is vervangen door crème fraîche. Net zo lekker en toch een stukje minder vetten. Goed bezig zo.

    Eet smakelijk!

  • Kip teriyaki met paprika

    Kip teriyaki met paprika

    Eén van de drie hoofdgerechten van mijn Aziatische rijsttafel, kip teriyaki met paprika. Ook hier is nog geen eigen foto beschikbaar maar dit gerecht komt ongetwijfeld in de herhaling. Bij gebrek aan mirin of sherry is het gerecht dit keer zonder gemaakt maar ondertussen is er wél sherry in huis :)

  • Kippensoep met Chinese kool

    kippensoep-met-chinese-kool

    Witte kool lag er in de koelkast te wachten op de meest geweldige bereiding. Stamppot was een 'no go' volgens de kids. De witte koolsalade van vorige week smaakte wel, maar om dat de week daarna nog een keer te eten? Ook een 'no go' dus.

    En toen kwam ik dit recept tegen: kippensoep met Chinese kool. En, eerlijk is eerlijk, pas NA het diner kwam ik er achter dat ik niet de vermelde koolsoort heb gebruikt. Neemt niet weg dat het – met wat kleine aanpassingen – prima heeft gesmaakt:

    • witte kool in plaats van Chinese kool
    • 50 g gember in plaats van 25 g
    • 1 rode peper, gesnipperd
    • 1 citroengras, 10 minuten laten meetrekken
  • Knoflookgamba's

    knoflookgambaVandaag, 15 januari, de dag waarop ik mijn vijftigste levensjaar in ben gegaan. De kids mogen op hun verjaardag kiezen wat ze willen eten. En ik dus ook :)

    In eerste instantie wilde ik voor een kangoeroe tournedos gaan. Dat vindt iedereen hier in huis lekker. Helaas ontbrak de tijd om bij de Sligro binnen te wippen. Het alternatief viel ook goed:
    knoflookgamba's met een groene salade & stokbrood.

    Het recept is simpel:
    Meng veel, HEEL VEEL gamba's met olie, knoflook, spaanse peper en een scheut oystersauce & visolie. Laat dit een dag marineren. Bak de gamba's in de marinade zodat ze oranje worden.
    En dan... aanvallen maar!

  • Konijn in rode wijn-saus

    Konijn in rode wijnsaus

    Heel af en toe heb je geluk. Je krijgt een echt wild konijntje uit een gebied waar het 'bij de konijnen af' is. De populatie groeit en groeit en groeit maar dat is teveel, wordt dus afgeschoten en opgepeuzeld. En wie ben ik om dan te zeggen dat ik geen konijntje wil. Toch?
    De echte wilde konijntjes smaken namelijk heel anders dan de gegecultiveerde exemplaren. Niet naar kip en zo.

    Dit konijntje heeft onze smaakpapillen gestreeld tijdens een uitgebreid kerstdiner en het is voor herhaling vatbaar!

  • Koude komkommersoep met garnalen

    komkommersoep met garnalen

  • Kruidcake

    Kruidcake

    Gisteren is Sinterklaas in Nederland aangekomen. Hier gaat het niet over de maatschappelijke discussie maar over al het lekkers wat bij deze tijd van het jaar hoort.

    Vroeger bakte ik met de kids pepernoten. Van die kleine kneuterige handjes en vingertjes, graaiend in het deeg en kleine balletjes draaidend. De baktijd is niet lang, dus was het snel feest om te proeven.

    Speculaas en taaitaai, daar heb ik me nooit aan gewaagd. Speculaas niet want geen speculaasvorm. Natuurlijk een smoesje, je gaat naar de winkel, zoekt een mooi menneke of vrouwke uit en je koopt de vorm. Toch?
    Taaitaai ook niet want de smaak is smerig. Vind ik.

    Nu hebben we een heerlijk alternatief: de kruidcake.

  • Kruidendip met zongedroogde tomaatjes

    kruidendip met zongedroogde tomaatjes en basilicum

  • Kwarkbollen met krenten

    Recept: Kwarkbollen met krenten

     

    Het jongste kind krijgt wel eens de geest. Dan wil ze iets aan het eten doen. Met name bakken vindt ze leuk. En dat vinden wij helemaal niet erg! Op zondagochtend heeft ze al enkele keren kwarkbollen gebakken. In eerste instantie was ik sceptisch. Kwark in het deeg van brood? Nou, het is een aanrader! De bollen zijn heerlijk, zelfs véél lekkerder dan de 'gewone' krentebol.

     

  • Kwarktaart met ananas

    kwarktaart met ananas

    Drie verschillende generaties hebben geproefd. De meningen zijn verdeeld in 'erg lekker' tot 'nou, die gember had je er niet in hoeven te stoppen'. Maar dat zijn dan weer mensen die eigenlijk niets met gember hebben. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het wel een experiment was. De combi ananas met gember leek me namelijk wel lekker. En dan ga je dat proberen. Toch?

    Wat vind jij? Ga je het recept maken? En dan met of zonder gember?

  • Macaroni met bloemkoolroosjes

    macaroni-met-bloemkoolroosjes-en-oude-kaasEn dit eten we dus niet vanavond ;-)

    De recepten van www.mickeysplace.nl worden in de loop der tijd overgezet naar deze website. En geloof me, ik kan overal vast wel wat spitsvondige opmerkingen bij maken. Misschien doe ik dat wel, misschien ook niet. Who knows...

    Feit is dat deze gerechten TOEN zo lekker waren dat ze een vermelding op Mickey's Place verdienden. Wie ben ik om daar nu aan te gaan twijfelen? ;-)

  • Mango ijs

    Mango ijs

    Iemand die mij een beetje kent, is op de hoogte van mijn liefde voor … de kringloopwinkel. Graag snuffel ik daar rond op zoek naar spulletjes die ik eigenlijk (niet) nodig heb. Zo ook een aantal maanden geleden.

    Op de afdeling met potten, pannen en, al dan niet, elektrische keukenapparatuur kwam ik een ijsmachine tegen. Vrijwel nieuw in doos, compleet met handleiding en recepten. Kostprijs: € 2,00 of € 2,50. Dat ben ik even kwijt. En niet dat ik iets met ijs heb, verre van dat. Maar. Er hobbelen met regelmaat jong volwassenen rond in 'tha house' die de spreekwoordelijk moord voor een ijsje doen.

    De ijsmachine staat nu te glimmen op mijn plank en is nu TWEE keer gebruikt. De eerst keer vanille roomijs met geraspte chocolade, in de volksmond stracciatella genoemd. Roomijs volgens het recept, de chocolade naar eigen inzicht. Lekker maar véél te zoet. Dit keer is het mango ijs geworden en heb ik twee recepten samengevoegd tot één. En zelfs ik vind het lekker …

  • Mango-gember muffins

    Mango-gember-muffinHet is zondag en een dag waarop niets moet en alles weer mag. En ik bak omdat ik het leuk vind. Kids zijn daar blij mee.

    't Heeft wel even moeite gekost om te bedenken wat ik wilde bakken en waar ik vooral níet voor naar buiten hoefde. Hoewel, boodschappen doen én een frisse neus halen was misschien nog niet eens zo'n slecht idee. Maar nee...

    Vorig jaar heb ik de eerste muffins gebakken. Erg lekker al zeg ik zelf. Die recepten staan (nog) niet online.

    Wat ik vandaag heb gemaakt … mango-gember muffins... mjammie :)

  • Mediterrane bleekselderij

    Mediterrane-bleekselderijBleekselderij. Enkele stengels zijn in de bouillon van de ossenstaartsoep verdwenen. Het restant wordt als bijgerecht gegeten. Soms heb ik daar zin in en eigenlijk maak ik daar niemand, behalve mezelf dus, blij mee. En dan wel héél standaard. Of gegratineerd of met een kasssausje. 
    Maar hoe maak je deze groente dan óók aantrekkelijk voor pubers en jong volwassenen? 

    Dit keer moest het anders. Uiteraard wordt het recept een ietwat aangepast. De toverwoorden waren kaassoufflé en rijst. De mediterrane bleekselderij met tomaat, uitje, knoflook en thijm werden - bijna - zonder protest naar binnen geschoven.

    Meer over bleekselderij lees je HIER.

  • Mosterdsaus met kappertjes

    Mosterdsaus met kappertjes

  • Oliebollen

    OliebollenVroeger, in een heel ver verleden, bakte mijn hubbie de oliebollen. Zijn 'taak', ik vond het wel prima. Toen meerdere kids op een iets hoger niveau gingen zwemmen, werd de morele druk zo hoog dat wij enthousiast sponsor werden van de zwemclub. Een groot deel van de zwemmers stond dan op oudjaar te zwoegen om duizenden oliebollen te bakken. Ook voor ons.
    Onze nationale grootgrutter werd gespekt toen mijn hubbie mijn hubbie niet meer was. Tot 3 jaar geleden. Ik vond dat ik zelf toch ook een keer oliebollen moest gaan bakken. Financieel kwam dat ook beter uit ;-)
    Morgen is het weer zo ver en de kids verheugen zich er al dagen op: mams gaat oliebollen bakken...

  • Oosterse vissoep

    Recept: Oosterse vissoep

     

    Vrijdagmiddag 16.00 uur. De pangafilet is net op het aanrecht ontdooid en mijn WhatsApp bliebt: 'Zullen we een frietje gaan eten in het dorp?' Na een luttele seconde vervliegt de twijfel en ik app terug: 'Gezellig, ik zie je zo!' Ondertussen verdwijnt de vis in de koelkast en ik denk nog dat ik die de dag erop wel zal bakken bij de lunch.

     

  • Paprika-tomatensaus

    Paprika tomatensaus

  • Pastaschotel uit de oven

    pastaschotel-uit-de-ovenPasta. Het smaakt hier nooit hetzelfde. De koelkast wordt ondersteboven gehaald, restjes worden besnuffeld en er wordt per keer een kruidenmelange samengesteld. Verse knoflook zal nooit, maar dan ook nooit ontbreken.

    Vroeger, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden, kwam er geen pasta zonder een zakje kruidenmix op tafel. Nu komt er geen pasta meer op tafel zonder Toscaanse melange. En dat niet alleen, deze kruiden zijn smakelijk in heel veel gerechten.

    Ondertussen is ook oudste kind blij dat MIJN voorraad weer is aangevuld. Meer uitleg nodig? ;-)

  • Penne met tonijnsaus en courgette

    Penne met tonijnsaus en courgette

    Het was weer zo'n avond waar de dinnekes dit keer bij mij aanschoven om een vorkje te prikken. Altijd leuk, altijd gezellig en altijd lekker eten bij wie we ook zijn.
    De courgettes uit de moestuin van mijn zus en zwager groeien als kool courgette en zelf bivakkeren ze onder de Spaanse zon. En dan is één en één heel snel twee. Ook mijn koelkast puilt ondertussen bijna uit van de courgettes. Hét zoekwoord voor deze avond was dan ook courgette. En vis. En zie het resultaat...

  • Pepernoten met én zonder suiker

    pepernotenNog 3 dagen... dan wordt in veel gezinnen weer de geboortedag van Sinterklaas gevierd.

    Met de kids zijn er heel wat pepernoten gedraaid in de periode voorafgaand aan zijn verjaardag. Het deeg is zo klaar, het ruikt heerlijk in de keuken en wanneer de pepernoten klaar zijn, is het smullen geblazen.
    Want, zelf gemaakt is toch het allerlekkerst?

    Naar mijn bescheiden mening mogen de pepernoten bol staan van de caloriën en suikers. Dan neem je er toch één? Of twee? Of een klein handje?

    Wil je liever de pepernoten zonder suiker maken?
    Geen enkel punt, twee verschillende recepten, eentje met en eentje zonder suiker.

  • Perzik kwarktaart

    Perzik kwarktaart 

    Sinds afgelopen week mag de jongste zich officieel volwassen noemen. Zondag hebben we dat voor de familie gevierd. Vriendjes en vriendinnetjes doen dat heel dunnetjes over op de housewarming van haar nieuwe kamer in Breda. Denk ik zomaar.

    De vraag voor nu was wat voor taart er geserveerd moest worden. Al snel was ze er uit, kwarktaart was favoriet. De extra toevoeging zorgde kortstondig voor wat hoofdbrekens. Het moest namelijk een frisse taart worden. Duhhhh, lieve meid, kwarktaart is ALTIJD fris ;-)

    Op de dag zelf genoot ze zichtbaar van de taart met de woorden: 'mam, de taart is net zo lekker en fris geworden als ik het me had voorgesteld.'

  • Pide (Turks brood) van spelt

    Turks brood

  • Pittige drumsticks uit de oven

    Pittige drumsticks uit de oven

    Kind was heel gelukkig met het voorgestelde menu. Maar wanneer je gebakken aardappels belooft, maakt niet uit hoe oud of jong de mede tafelgenoten zijn, dan kom je niet op de proppen met gestoofde aardappels omdat dat in het recept staat. Not done, vindt kind. Een stiekem heeft ze wel gelijk ;)

    Er werd een ander basis recept gezocht, er een eigen draai aan gegeven en geserveerd met gebakken aardappels en een groene salade. Kind was - bijna - in extase... door de sesamzaadjes …

  • Pompoensoep uit de oven

    PompoensoepDe flespompoen lag al enkele weken op de eettafel te lonken en te flirten. De boodschap was duidelijk: 'eet mij, eet mij!'. Het leek een smeekbede die niet kon worden weerstaan. Ik denk dat mijn dochter dat ook dacht. Ze stuurde namelijk een recept door van pompoensoep ;-)

    Nu is het zo dat ik én eigenwijs ben én niet altijd de recepten geloof / volg. De uien en knoflook moeten ongepeld de oven in anders verbranden ze. En niet - stiekem - gepeld, zegt ze uit ervaring wijs geworden. Daarnaast was de geadviseerde oventijd van 45 minuten te weinig om de groenten gaar te krijgen. In de kokosmelk en de bouillon heeft het nog even staan pruttelen. Tot de massa écht gaar was.

  • Raita (yoghurtdip) met doperwten en munt of gember en ananas

    Raita (yoghurtdip)

    Raita, yoghurtdip, ik weet dat ik het heb gemaakt. Ik weet ook dat het 25 februari van dit jaar is geweest aan de datum op het recept en de gasten in mijn agenda. Nu ik het recept weer overlees weet ik ook dat het lekker was. Maar bij welke recepten ik de Raita geserveerd heb, is nu nog even een zwart gat. Ik duik nog in mijn foto's en hoop daar het antwoord te vinden...

  • Roergebakken witlof met spekjes in kruidensaus

    roergebakken witlof met kruidensaus en spekjes

    Je weet het hè, ik ben van de aanbiedingen. 

    In principe maak ik in het weekend mijn weekmenu aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt en alles wat er nog in mijn koelkast c.q. diepvries ligt. De aanbiedingen worden veelal online gecheckt maar soms word je verrast in de winkel. Zo ook met de witlof. Achteraf gezien wist ik het wel maar het is simpelweg niet blijven hangen.

    In het oorspronkelijke recept worden hamblokjes gebruikt, mijn koelkast gaf mij spekreepjes ;-)

    Kind is helemaal niet van de witlof maar deze maaltijd smaakte 'wel'. Zei hij...

  • Runderreepjes met oesterzwammen en paksoi

    runderreepjes met paksoi

    De paksoi lag me al een week vanuit de koelkast aan te kijken maar was teveel voor één persoon. 
    Afgelopen zaterdag prikten de beide dames een vorkje mee, het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Uit de verschillende gerechten van www.allerhande.nl is het de variant met de runderreepjes geworden en zijn de ingrediënten een ietsje aangepast.

    De blijdschap van de dames was groot toen bleek dat er nog twee eenpersoons porties over waren. Een studentje zegt daar namelijk geen nee tegen maar laat het gewoon in de diepvries van hun mam staan. Iets met vergeten of zo...

  • Schwarzwalder chocoladebiscuit

    Schwarzwalder-chocoladebiscuit

    Zondag. Een soort van familiedag. Samen ontbijten, nou ja noem het - qua tijdstip - maar gewoon brunchen. En wat is lekkerder dan zelfgemaakt gebak te serveren?

    Puber kreeg het recept onder ogen, las het magische woord CHOCOLADE, viel in katzwijm en verkondigde stellig alles op te gaan eten.

    De man in huis is altijd van de taart maar dit keer niet. Hij heeft niet zoveel zin in taart, 'straks' misschien. Heeft dit een speciale reden?

    We zullen zien, proeven en ervaren... ;-) 

  • Sinaasappel-kwarttaart

    sinaasappel-kwarktaartBij een klein feestje hoort … taart!

    De appeltaart was een 'gift' van de Sligro maar was onvoldoende voor het aantal gasten wat ik verwachtte. Kids smeekten om monchou-taart, maar ik heb mezelf voorgenomen die nooit meer te maken. Twee keer heb ik al zo'n taart uit mijn handen laten kieperen en daarnaast ben ik simpelweg niet tevreden over het eindresultaat. Kids wel, nou jammer dan!

    Een kwarktaart is het alternatief. En ook dat wordt zeer gewaardeerd. De voorkeur van de kids ging uit naar een aardbeientaart. Onbetaalbaar in deze tijd van het jaar...

    Het is de frisse sinaasappel-kwarktaart geworden ;-)

  • Spaans vispannetje

    spaans vispannetje

    En we hebben weer een heerlijk recept van Ton: een Spaans vispannetje. Snel, gemakkelijk, smakelijk en het ziet er geweldig uit door het gebruik van de kleine ovenpannetjes.

    In het recept is koolvisfilet gebruikt maar je kunt deze vis uiteraard ook een andere witvis vervangen.

  • Spaanse pastasalade

    Foto ontbreekt want dit is de Spaanse pastasalade van Maurits. Helaas is deze nog niet gemaakt en geproefd...

     

    Wat heb je nodig

    • 4 uien
    • 1 blik ham van de jumbo
    • 1 potje groene pesto
    • 3 teentjes knoflook
    • 500 gr pasta
    • scheutje olijf olie
    • 3 eetlepels mayonaise
    • 1 courgette
    • 1 rode paprika

     

  • Spinaziecurry met naan

    Spinaziecurry met naan en tomatensalsa

    Vanavond was het weer zover, de periodieke uitdaging om ons ieniemienie eetclubje een lekkere maaltijd voor te schotelen. En dit keer mocht ik gewoon lekker bij Elvira aanschuiven.

    In de keuken snuffelde het al zwaar aangenaam door de rode uien die in de pan gebakken werden. En een blik op het recept zorgde voor een lekkere trek. Onze verwachtingen werden alles behalve teleurgesteld. De spinaziecurry was HEERLIJK!

  • Spitskool met kip en sesam

    Spitskool met kip en sesam

    Afgelopen zaterdag, na de regen, werd het tijd om de Lidl te plunderen. Tenminste, de groente- en fruitafdeling werd zorgvuldig gecheckt op aanbiedingen. En één daarvan was de spitskool, € 089 voor een exemplaar ongeacht de grootte.
    Dit zijn dus van die momenten dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de grijze celletjes en waarbij alles roept 'mijn!'. En hij was ook van mij, nadat ik had afgerekend ;-)

    Een dag later is er een deel met de jongste mee naar Breda verhuisd en vandaag hebben we de helft van het overgebleven stuk opgegeten. De oplettende lezer (m/v) weet nu dat er, na dit recept, wellicht nóg een recept met spitskool online gaat komen … we zullen het zien ;)

  • Stamp­pot met prei-room­kaas en kip

    Stamppot-met-prei-roomkaas-en-kip

    Afspraak is dat dé man in huis, 21 is hij nu, één tot twee keer per week de kookbeurt overneemt. Vaak mag hij zelf kiezen, soms wordt er voor hem gekozen.
    Zo ook deze keer en staat er prei op het menu.

    Voor de kids is de enige - smakelijke - vorm van prei, de prei die verstopt zit in een taart. Hoe verrassend. MAAR met deze heerlijke stamppot herzien ze die mening snel. Het ruikt heerlijk in de keuken en het smaakt...
    NOM NOM NOM! Voor herhaling vatbaar dus.

    Niet bekend met deze uitdrukking?
    Klik dan hier even door.

  • Stoofpotje van lamsschouder

    Stoofpot van lamsschouder

    Twee weken geleden werd ik verrast door de lamsnek die een iets langere bereidingstijd nodig had dan ik verwachtte. Dit keer was mijn vraag aan de slager hoe lang een lamsschouder moest stoven. Het antwoord nam ik met een klein korreltje zout: 50 minuten tot een uurtje zei de beste man.

    Dat bleek dus niet zo te zijn. Pas na 4 uur sudderen op een laag vuurtje viel het vlees mooi van het bot...

  • Supersnelle tomatensalsa

    Spinaziecurry met naan en tomatensalsa

    Bij de spinaziecurry werd afgelopen dinsdag nog een zeer smakelijke salade geserveerd: tomatensalsa. En ook dit is een aanrader als bijgerecht bij bijvoorbeeld een warme maaltijd, een picknick of een bbq.

  • Tapas-momentje

    Tapas-momentjeOm de laatste dag van een periode met vakantie- en feestdagen af te sluiten, stond er voor zoon en mij 's middags nog een tapas-momentje in de planning. Niet echt ongezond maar ook niet echt super gezond. Wel lekker. En dáár gaat het om.
    Het glaasje Lindeman's Bin 85 Pinot Grigio was een smakelijke bijkomstigheid ;-)

    Op zich zijn deze hapjes vrij snel en gemakkelijk te maken. Laat het een goed voornemen voor het nieuwe jaar zijn om dit vaker te doen...

    Het valt een beetje onder quality-time.
    Vind je niet?

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)

  • Tomatentorentje met balsamicocrème

    Tomatentorentje met balsamicocreme

  • Tonijnsalade

    TonijnsaladeGisteravond stond het op ons menu: tonijnsalade voor 2 personen. En ik, ik die altijd zoveel foto's maakt, vergeet gewoon om foto's te maken. Want het smaakte erg goed, beter dan de vorige keer zelfs.

    Gelukkig kon ik vandaag voor de herkansing, er was genoeg over voor de lunch.
    En het mooie... er was daglicht. Euh, iets meer daglicht dan 's avonds maar het is nog steeds niet optimaal zonder goede flitsinstallatie. 

    Wie heeft er tips wat ik eigenlijk aan zal moeten schaffen om het één en ander ook écht smakelijk te kunnen fotograferen?

  • Tortilla met romige tonijnsalade

    Recept: tortilla met romige tonijnsalade

    Recept: www.jumbo.com/recepten/tortilla-met-tonijnsalade

  • Varkensschnitzel uit de wok

    Varkensschnitzel-uit-de-wokOp zaterdag valt hij altijd in de brievenbus, de AH-bonus folder voor de aankomende week. De ene keer verdwijnt hij linea recta in de bak met oud papier en is internet (lees: de website van Albert Heijn) mijn vriend. De andere keer wordt er op het gemakje gebladerd, kop thee en deze zondag een plak kruidcake erbij. De voorbereiding op het weekmenu.

    Broccoli gaat het worden, nu in de aanbieding voor 'maar' € 0,49 per 500 g. Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines. Een uitstekende keuze dus.

    Is dat goed inkopen of goed inkopen?

  • Vegetarische tortillataart

    Vegetartische tortillataart

    Twee lieve vriendinnen en ik hebben een soort van kookclubje. Met grote regelmaat koken we voor elkaar en worden we uitgedaagd om de ander iets lekkers voor te schotelen. En een uitdaging is het zeker: één van ons eet geen vlees, wel vis of vegetarisch. En dat laatste, dat gaat vaak net buiten onze 'comfortzone'.

    Deze week werden we bij Elle verwacht en onze neus werd bij binnenkomst al aangenaam geprikkeld. Het 'ohhhh, dat ziet er lekker uit!' was wel heel duidelijk toen de tortillataart gepresenteerd werd. We hebben met heel veel smaak gegeten. En het recept is voor herhaling vatbaar!

    En Elle? Zij zat te glimmen, van oor tot oor ;-)

  • Venkelstamp met zalm

    Venkelstamp-met-zalmAfgelopen week was venkel in de aanbieding bij de Lidl, een groente die zelden op het menu staat hier in huis. En waarom? Eigenlijk geen idee. In een opwelling besloot ik één hele knol mee te nemen. Gewaagd hè?

    Het wachten was op het moment dat we 'maar' met z'n tweeën aan tafel zouden zitten. Of ik zou er nog een andere groente bij klaar moeten maken. En dan weet je het wel, onbekend maakt vaak onbemind en de andere groente zou gegeten worden zoals sneeuw voor de zon verdwijnt.

    Voor nu, een heel basic stamppotje met venkel. De zalm wordt gegaard in de oven. Lekker, smakelijk en makkelijk eetbaar.

  • Yoghurt met muesli en banaan

    Yoghurt met muesli en banaan

  • Yoghurt-kerriedressing

    Yoghurt kerrie dressing

  • Yoghurt-korianderdressing

    Yoghurt korianderdressing

  • Zacht rode smoothie

    Zacht rode smoothie

  • Zoete aardappel met quinoa

    Zoete aardappel met quinoa

    En we hebben een recept van een jong aanstormend talent: Joris!

  • Zoete courgettetaart

    Zoete courgettetaart

    'Mam', zegt de man in huis, 'wat ga je bakken?'
    Braaf antwoord ik dat het een taart gaat worden.
    Met grote ogen kijkt hij naar de berg geraspte courgette en ik hoor de ontzetting in zijn stem wanneer hij vraagt: 'Met courgette?'
    Wanneer ik hierop bevestigend mompel komt er een welgemeende 'je maakt een grap!' uit zijn mond.
    Nee, dit is geen grap en ik waarschuw hem om niets tegen zijn zus te zeggen over courgette in de taart want niet lekker.

    Wanneer de taart een half uurtje in de oven staat, komt de jong(st)e dame ook beneden. Wellicht verleid door de heerlijke geuren die stiekem toch hun weg naar haar slaapkamer hebben gevonden.
    'Hmmmmmmmmm', zegt ze, 'ruik ik appel?'
    Nee, geen appel dus en – met uitzondering van de courgette – noem ik de ingrediënten.
    Gelukzalig staat ze te snuffelen voor het raam van de oven tot de man langskomt en met een semi-onschuldige grijns vraagt: 'Mam, hoe gaat het met je courgettetaart?'

    Als blikken konden doden, zowel die van haar als die van mij …

  • Zoete hamlap en peultjes uit de wok

    Zoete hamlap en peultjes uit de wok