Pepernoten met én zonder suiker

Pepernoten

Ingrediënten (alles op kamertemperatuur)

  • 50g margarine
  • 60 g bruine basterdsuiker
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • snufje zout

Bereiding

Kneed de benodigdheden door elkaar en rol van het deeg kleine balletjes. Druk deze plat met je duim op het ingevette bakblik. Daarna 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven bij een temperatuur van 160° C.

 


 

Suikervrije pepernoten

Ingrediënten

  • 100 gram plantaardige boter
  • 250 gram volkorenmeel
  • 75 gram oerzoet/ palmsuiker/ kokosbloesemsuiker
  • 1/4 tl stevia (20x geconcentreerd, of 1 tl van een normale concentratie)
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 1 biologisch eigeel
  • 3 el sojamelk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden, doe alle droge ingrediënten in een kom en roer ze door elkaar. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Voeg het eigeel en de sojamelk bij de boter en meng het geheel goed. Doe dan het botermengsel en de droge ingrediënten bij elkaar en kneed door, het wordt een plakkerig deeg. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol kleine bolletjes van het deeg en druk deze een klein beetje in op de bakplaat. Ga door tot de bakplaat vol is. Houd er wel rekening mee dat de pepernoten nog ‘groeien’, dus laat er wat ruimte tussen. Zet de bakplaat 30 minuten in de oven. Laat het even afkoelen en dan zijn ze klaar om op te eten.

You have no rights to post comments