Erwtensoep & diepvries-management

Ingrediënten

  • 2 pakken spliterwten á 500 g
  • 750 g hamlappen
  • 2 schouderkarbonades (~ 700 g)
  • 3 speklapjes
  • 2 flinke preien, fijngesneden
  • 1 knolselderij (~ 800 g)
  • 4 winterpenen, in kleine blokjes
  • 2 grote aardappels kruimig, geschild en in blokjes (~ 300 g)
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 rookworsten á 375 g
  • 6 bouillonblokjes

Bereiden

Was de spliterwten in een pan. Breng de erwten met 3 liter koud water, bouillonblokjes, de hamlappen, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur koken.

Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer af en toe goed door. Schraap dan ook even over de bodem van de pan; zo voorkomt u dat de soep gaat aanbranden.

Voeg de prei, de knolselderij, de winterpeen, de aardappel, de laurier en de ui toe en laat de soep nog 4 uur zachtjes pruttelen op de allerlaagste stand van je fornuis. Roer ook nu weer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water uit de kraan toe (100 ml om te beginnen). Voeg zout, bouillonblokjes en/of (versgemalen) peper naar smaak toe.

Haal de hamlappen, de karbonade en het spek uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Schep de soep in (voorverwarmde) kommen en serveer er brood bij.

 

You have no rights to post comments