Erwtensoep

Ingrediënten

  • 1 pak spliterwten (500 g)
  • 300 g hamlappen
  • 1 schouderkarbonade (biologisch)
  • 1 speklapje (biologisch)1
  • dunne prei, fijngesneden
  • 1/2 struik bleekselderij, fijngesneden
  • 1 winterpeen, in kleine blokjes
  • 1 grote aardappel kruimig, geschild en in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 rookworst

 

Bereiden

  • Was de spliterwten in een pan. Breng de erwten met 2 liter koud water, zout naar smaak, de hamlappen, de karbonade en het speklapje aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur koken.
  • Schep het schuim regelmatig van de soep af en roer af en toe goed door. Schraap dan ook even over de bodem van de pan; zo voorkomt u dat de soep gaat aanbranden.
  • Voeg de prei, de bleekselderij (bewaar wat van het groene blad), de winterpeen, de aardappel, de laurier en de ui toe en laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken. Roer ook nu weer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Dreigt de soep toch aan te branden, voeg dan een beetje warm water uit de kraan toe (100 ml om te beginnen). Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe.
  • Haal de hamlappen, de karbonade en het spek uit de pan en snijd het vlees in kleine blokjes of reepjes. Snijd de worst in plakjes en roer deze met het vlees door de soep. Laat de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Schep de soep in vier (voorverwarmde) kommen. Strooi de bleekselderijblaadjes erover.

Tip

Gooi nooit de gele blaadjes van de bleekselderij weg! Die gebruik je om de soep te garneren.
De groene blaadjes worden knapperig als je ze even in ijskoud water legt.

Bevat per eenpersoonsportie:

  • Energie 860 kCal
  • Eiwit 66 g
  • Vet 37 g
  • Koolhydraten 66 g

Hoofdgerecht
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 90 minuten

 

You have no rights to post comments