Wat heb je nodig
Voor wit brood:
- 550 g speltbloem
Voor bruin brood:
- 275 g speltbloem + 225 g speltmeel
- 1 tl droge actieve gist
- 1 tl fijn zeezout
- 1 el appelazijn
- 1 tl honing
- 3785 ml lauwwarm water
- Olijfolie om het deeg mee in te smeren
- 1 eigeel
- 1 el olijfolie
Topping:
- 2 tl sesamzaadjes + 1 tl nigella zaadjes
- ½ tl zeezout + 2 tl gedroogde tijm
Hoe maak je het
Doe het gist bij het water en laat het gist goed oplossen. Ondertussen bloem (+ meel) en het zout mengen in een kom. Roer de honing en appelazijn door het gistmengsel.
Meng het natte en het droge mengsel met behulp van een mixer met deeghaken. Kneed het deeg dan 5 minuten (niet langer). Het deeg moet elastisch en een beetje plakkerig zijn.
Smeer een kom in met wat olie. Leg het deeg in de kom en smeer de bovenzijde van het deeg in met olijfolie. Leg een vochtige warme theedoek over de kom en laat het 1 – 1½ uur op een warme plaats rijzen. Na het rijzen moet het deeg minimaal 2 maal zo groot zijn.
Een bakplaat met pakpapier bekleden, en bestuif het met wat bloem. Neem het deeg uit de kom en kneed de lucht er iets uit (het deeg niet stevig kneden, enkel wat masseren). Vorm het deeg dan tot de gewenste vorm (of het deeg delen voor kleinere broodjes) en leg het op de bakplaat. Dek het nu af met een droge theedoek en laat het ca.½ uur rusten / opnieuw rijzen. Het brood is klaar om gebakken te worden wanneer het deeg niet direct omhoog komt als je er met een vinger in drukt.
Verwarm de oven voor op 230 graden.
Voordat het brood gebakken wordt nog eerst de topping aanbrengen. Meng de olijfolie en het eigeel en smeer er de bovenkant van het brood mee in. Druk met een vinger kuiltjes in het deeg. Verdeel daarna de sesamzaadjes en nigella zaadjes of het zout en de tijm over het brood. Bak het brood in 8 – 10 minuten gaar.
Het brood is 2 – 3 dagen te bewaren.