Wanneer je mij op Instagram volgt, heb je ze al een keer voorbij zien komen: de gevulde druivenbladeren van onze Syrische achterburen. Het was een soort van ruilhandeltje, zij de bladeren uit mijn tuin en ik mocht het resultaat proeven. Goede deal toch?
Afgelopen week zijn er weer druivenbladeren van eigenaar gewisseld, maar ze vonden het lastig om het recept uit te schrijven. En dat snap ik. Anderhalf jaar in Nederland en ik heb er bewondering voor hoe goed dat ze onze taal al machtig zijn. Maar een recept uitschrijven? Of ik dan die middag bij hen thuis wilde komen kijken hoe deze maaltijd bereid wordt? Daar zeg ik geen nee tegen. Maar het recept gaat een ietwat lastig worden, veel wordt namelijk op 'gevoel' toegevoegd ;)
Kijk je mee?
Wat heb je nodig
- druivenbladeren (vers)
- courgettes
- aubergines
- aardappels
voor de vulling en de saus:
- risotto of paella-rijst
- gehakt (rund of schaap)
- kippenpoten
- olijfolie
- knoflook
- zwarte peper
- gedroogde rode paprika
- zout
- munt (gedroogd)
- tomatenpuree
- citroenzuur
Hoe maak je het
Plaats de verse druivenbladeren in een pan met kokend water en veel zout. Laat de bladeren zo lang koken totdat de bladeren donker van kleur zijn en slap aanvoelen. Giet de bladeren af en laat ze afkoelen.
Snijd een kapje van alle courgettes, aubergines en aardappels en hol deze uit met een speciale lepel (of appelboor). Bewaar dit in een kom, de kapjes worden gebruikt om de groenten af te sluiten tijdens het koken. De rest van de groenten wordt later aan de saus toegevoegd.
Was de rijst in een grote mengkom en voeg het gehakt, knoflook, munt, zout, peper, rode paprika, citroenzuur, tomatenpuree en water toe. Roer alles goed door elkaar zodat het gehakt helemaal vermengd is met alle andere ingrediënten. Het gehakt mag niet gekneed worden!
Proef of het mengsel hoog op smaak is. De rijst neemt namelijk nog zout op tijdens het koken.
Snijd de steeltjes van de bladeren en bewaar deze. Vul nu alle bladeren en de uitgeholde groenten met kleine beetjes van het mengsel. Let er op dat je de bladeren zo stevig mogelijk aanrolt en er stevige pakketjes van maakt. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de rijst er tijdens het koken uitkomt.
Vul een grote pan met enkele kippenpoten en leg hier de stukken van de uitgeholde groenten op. Voeg knoflook, munt, zout, peper en rode paprika toe. Leg de gevulde groenten en druivenbladeren strak tegen elkaar aan in de pan waarbij de dikste onderop komen te liggen. Bind de steeltjes van de bladeren samen en leg ook deze in de pan.
Leg een hittebestendig bord in de pan en voeg zoveel kokend water toe totdat het bord net onder staat. Zorg ervoor dat er geen groenten gaan drijven, je loopt dan het risico dat de rijst eruit gaat.
Roer de tomatenpuree door het water en laat het geheel goed koken. Draai dan de hittebron naar beneden en laat het gerecht een uur zachtjes sudderen tot alles gaar is. Serveer met de tomatensaus.