Pasen 2013. Alweer lang geleden. Tenminste, ik denk dat het Pasen is geweest. 'The Family' kwam in huize Mickey een vorkje prikken. En dan moet er wel wat lekkers op tafel staan.
Het menu is dan net iets minder uitgebreid dan een volledig kerstdiner. Neemt niet weg dat er toch ook de nodige uurtjes werk in gaan zitten.
MAAR. Deze ananas-appel crumble is een succesvolle afsluiter geworden. Lauw warm, met een bolletje vanille ijs en slagroom.
Om je vingers bij op te eten ...
Ingrediënten
- 1/2 kg appels, geschild, in grove stukken
- 1 el poedersuiker
- snufje kaneelpoeder
- 1 blikje ananasstukjes, uitgelekt (ca. 125 g)
- 80 g bloem
- 80 g boter, in blokjes
- 50 g suiker
- ca. 10 g boter voor het invetten van de vorm
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrooi de stukken appel waarvan de klokhuizen verwijderd zijn met poedersuiker en kaneelpoeder. Roer appel en ananas door elkaar. Doe de bloem in een kom van een keukenmachine. Voeg de blokjes boter toe en druk enkele keren op de pulsknop. Het bloembotermengsel moet op grof broodkruim lijken. Gebruik in plaats van een machine eventueel de vingertoppen van beide handen om bloem en boter te mengen. Doe het mengsel in een schaal en werk met een vork de suiker erdoorheen. Smeer een ronde vuurvaste schaal dun in met boter. Leg de appel- en ananasstukken in de schaal. Verspreid de deegkruimels over het fruit.
Bereiden:
Bak deze crumble ca. 25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is. Serveer warm of lauw.
Tips:
- Serveersuggestie:
Geef bij een stuk crumble een bolletje ijs of lobbig geslagen, gezoete slagroom. - Variatie:
Vervang de appel- en ananasstukken door ander fruit. Gebruik het recept voor de bovenkant van de crumble als basisrecept. - Wijnadvies:
U kunt hier een lichtzoete semi-seco of een Clairette de Die proberen.