• Aardappelpoffertjes

    aardappelpoffertjesTot nu toe heb ik aardappels al in aantal vormen voorbij zien komen: gekookt, gebakken, gepoft, puree, frites (óók verschillende vormen), rösti. Maar ook in verschillende soorten gerechten: puur, stamppotten, salade, ovenschotels, omeletten, soepen. Je kunt het zo gek niet bedenken, de aardappel is gemakkelijk te bereiden, niet duur en past bij heel veel gerechten.

    Maar deze, de aardappelpoffertjes, die had ik nog niet voorbij zien komen. Zeker voor bijzondere dagen is dit een feestelijke aardappelgarnituur én extra spannend door de toevoeging van het mespuntje kerrie.

    Maurits, dank voor het delen en voor jullie, lezers, eet smakelijk!

  • Ananas-appel crumble

    ananas appel crumblePasen 2013. Alweer lang geleden. Tenminste, ik denk dat het Pasen is geweest. 'The Family' kwam in huize Mickey een vorkje prikken. En dan moet er wel wat lekkers op tafel staan.

    Het menu is dan net iets minder uitgebreid dan een volledig kerstdiner. Neemt niet weg dat er toch ook de nodige uurtjes werk in gaan zitten.

    MAAR. Deze ananas-appel crumble is een succesvolle afsluiter geworden. Lauw warm, met een bolletje vanille ijs en slagroom.

    Om je vingers bij op te eten...

  • Appelcake

    appelcake

    't Is weer zondag hè?

    Ondertussen rekenen de kids er eigenlijk al op: mams leeft zich uit in de keuken en zij verwennen de inwendige mens met een baksel bij de koffie / thee.

    Eigenlijk stond er een Normandische appeltaart in de planning. Gisteren heb ik mezelf behoorlijk gesneden en deeg kneden zit er vandaag écht niet in. Ingrediënten zijn er voldoende in huis. Dus.

    Het alternatief? Appelcake!
    En smakelijk gelukt, al zeg ik het zelf...

  • Avocadocrème

    AvocadocremeTwijfel wat je morgenavond op tafel zult zetten?
    Denk dan eens hier over na: gerookte zalm met avocadocrème. Gemakkelijk te maken, het uitzoeken van een rijpe avocado is moeilijker ;-)

    Op Culy.nl staat dé ultieme tip om te bepalen of de avocado die je hebt uitgekozen ook echt rijp en dus mooi groen is. Je hoeft alleen maar het pitje/steeltje onder op de avocado te verwijderen. Is het onder en rondom het pitje bruin? Dan is de avocado niet goed. Is het mooi groen? Neem hem dan mee naar huis en maak deze heerlijke crème!

  • Bleekselderijstamppot met appel en noten

    Bleekselderijstamppot-met-appel-en-notenWe eten vanavond met z'n tweeën. Zoon gaat niet blij worden, ik voel het aan mijn water. Maar het is niet anders.

    De bleekselderij (*) kijkt me per dag mismoediger aan en wil graag een liefdevolle bereiding ondergaan. En die wil ik hem graag geven. Dagelijks is teveel van het goede maar ik ben een liefhebber. Kind dus niet maar daar heb ik al eens over geschreven.

    Vandaag gaan we een nieuw recept proberen. Mij klinkt het in ieder geval smakelijk in de oren.

    * Note: ook het verrimpelde velletje van de appels roept, nee schreeuwt om aandacht...

  • Boterkoek

    BoterkoekHet is zondag en ik ga mijn kids teleurstellen. Vandaag wordt er niet gebakken. De ene zit gezellig in Antwerpen. De andere heeft een verjaardag en zal ongetwijfeld iets van taart naar binnen werken. Toch?

    Dit is overigens wel een mooi moment om het recept van 'mijn' boterkoek te delen. Het stamt nog uit het tijdperk dat een eenvoudige matrixprinter  een luxe was. Bronvermelding is dan ook onmogelijk ;-)

    Tip!
    Boterkoek smaakt heerlijk op kamertemperatuur. Met een kop koffie. Of thee. Of gewoon zomaar. Omdat het kan.

  • Broccolisoep

    BroccolisoepAfgelopen zaterdag had ik bij de Lidl broccoli gekocht. En ja, je raadt het goed. In de aanbieding.

    Gister waren we met vier en heb ik noedels met broccoli en noten klaar gemaakt. Recept volgt a.s.a.p. Maar ik had nog een stronk met deze heerlijke groente. Vanavond eet ik met me, myself & I (lees: restje uit de diepvries) en met de broccoli moe(s)t iets gebeuren.

    Een soepje als lunch? Ook om aan te sterken met/na een verkoudheid... Niks mis mee zou ik zo zeggen!

    Deze soep is gezond, snel gemaakt en erg lekker. Wat over is, kan zo de diepvries in. Tot een volgende lunch. Of als voorgerecht.

  • Broodje Filet Americain

    Broodje filet americainHeb jij dat nu ook?

    Je luncht in een restaurant, lunchroom of wat dan ook en er staan de lekkerste broodjes op de kaart. De inwendige mens vraagt om voedsel en je begint spontaan te watertanden. Je bestelt iets lekkers en wanneer het op tafel komt, onderwerp je het gerecht aan een grondige inspectie. En je denkt: dit kan ik thuis ook maken!

    MAAR … doe je dat dan ook?

  • Cake (basisrecept)

    Cake-(basis)

    Zondag. Iets met bakken en geen zin hebben. Maar wél weten dat kids met grote, smachtende ogen een hongerige blik creëren en met een knorrende maag vooral lekkere trek bij de koffie hebben.

    En wat doe je dan als mams? Als je je bloedjes van kinderen zodanig hebt verwend dat ze gewoon zin hebben in iets lekkers? Juist. Dan ga je bakken. En als de puf ontbreekt om er iets creatiefs van te maken, dan ga je back to basic.

    En zie hier, hét basisrecept voor cake :)

  • Courgette ovenschotel

    Courgette-ovenschotel

    Pas geleden waren de courgettes bij de Lidl in de aanbieding. Nu is een courgette een groente die goed houdbaar is in de koelkast. En je raadt het: al anderhalve week liggen de courgettes mij toe te lachen wanneer ik de koelkastdeur opendoe. Kids willen dan héél graag dat ik de deur ook meteen weer sluit ;-)

    Toch, de courgette is een gemakkelijk groente in de keuken en smaakt prima in een soepje, een pasta of een ovenschotel.

    Vandaag is het een ovenschotel geworden en middelste kid, dé man in huis, is de pineut. Hij is ook nog eens dé kok vandaag!

    (en ja, de kwaliteit van de foto kan beter!)

  • Courgettesoep

    CourgettesoepAl enkele jaren kan ik mijn ei kwijt in de moestuin. Vroeg in het voorjaar worden veel zaden tot plantjes opgekweekt. Onder andere in de woonkamer (!). Zo gauw het weer-technisch verantwoord is, wordt deze tijdelijke opvang verruild voor de volle grond. En dan begint het feest: de groei, de bloei én de oogst.

    Het is bij de konijnen af hoe snel dat de courgettes soms groeien. Je krijgt het simpelweg niet bij gegeten. Gelukkig is de diepvries geduldig, maar er worden ook veel courgettes weg gegeven. Aan deze en gene.

    Eén van de favoriete bereidingen is de courgettesoep. Snel, gemakkelijk én smakelijk. Maar ook lekker gezond want biologisch uit eigen tuin.

  • Custardvla

    Custard-vlaKind is ziek. Griep. Heel beroerd. Hoge koorts. Maar vooral erg zielig. Al vanaf zaterdag. En haar vriendje ook. Wat wil je, virussen worden op alle mogelijke manieren uitgewisseld ;-)

    Als über bezorgde moeder schiet ik natuurlijk volledig in de stress en fungeer direct als knipmes voor de wensen van mijn kind. Not.

    Wat ik wel doe? Ik verzorg haar natje en droogje, hoop dat ze zich rustig houdt en weer héél snel zal opknappen. Iets wat iedere moeder met liefde doet.

    Vandaag heb ik haar verwend met custardvla wat met een 'mmmmm' werd ontvangen.

    Het gaat weer de goede kant op!

  • Eiersalade

    EiersaladeZeg weekend en ik zeg toastjes en eieren. De kids zeggen dat ook, zij weten dat er vaak nog wat eiersalade over blijft voor de maandag.

    Nu is het zo dat ik een week geleden de bourguignonne melange heb gekocht. En dan niet in de 2 kg variant zoals in de link. Nee, gewoon 500 g. Simpelweg omdat de kruidenmix wel lekker leek. Bij thuiskomst hebben we gesnuffeld en de geur is goedgekeurd.

    De smaak wordt nu getest. In de eiersalade...

  • Erwtensoep

    Erwtensoep 01

    De astrologische winter is officieel begonnen. Voor mij betekent dit meer stamppotten maar ook erwtensoep. Niet uit een pakje of blik, maar 'gewoon' een dag lang laten pruttelen op je fornuis. Tien liter om precies te zijn, de dubbele hoeveelheid van het recept. Wat overblijft wordt verdeeld onder familie/vrienden of gaat in de diepvries.

    Eet smakelijk!

     

  • Erwtensoep & diepvries-management

    erwtensoep-diepvries-managementGisteren was het zover, de eerste erwtensoep van een nieuw winterseizoen heeft een dag lang staan te pruttelen op het vuur. Met plezier heb ik elk half uur even de pollepel door de pan gehaald en mezelf verlekkerd aan het resultaat.

    Mijn pan, de 10 liter soeppan (!) zat bijna tot de rand vol. Het basisrecept staat HIER. Mijn versie is een ietwat aangepast. Dat betekent dus één avond bunkeren en de rest gaat in de diepvries.

    Vandaag heb ik ruim 4,5 kilo erwtensoep in bakjes van 500 g ingevroren. Je weet wel, diezelfde bakjes die je bij de afhaal-chinees meekrijgt. Nu simpelweg gekocht bij de toko en reuze handig voor het diepvries-management.

  • Frisse maaltijdsalade

    frisse maaltijdsalade

    Het is druk, heel erg druk. En hectisch. En deadlines. En zo. Ook komt de IB2014 weer om de hoek kijken. En als er iets niet leuk is... Een lekker recept schiet er dan al snel bij in. Zowel bij Mickey als bij Maurits.

    MAAR … aankomend weekend wordt het écht voorjaar. Tenminste, dat zegt 'men'. We laten de winter en daarmee de zware maaltijden, erwtensoep, stamppotten, weer achter ons. Wat is er op zo'n moment lekkerder dan een frisse maaltijdsalade? Met een roseetje. Buiten verorberd met de zon op je snoet. Toch?

  • Gestoofde prei

    Gestoofde-preiSoms moet het. Dan doe ik de spreekwoordelijke moord voor gestoofde prei. Datzelfde geldt overigens ook voor andijvie. Of voor witlof. Soms moeten deze groenten gestoofd worden en aangemaakt met maïzena.

    Ook de blikken die de kids mij toewerpen wanneer het weer eens een keer zo ver is. Onbetaalbaar … ook als er maar eentje de maaltijd met mij deelt.

    Anders gezegd, ik doe voornamelijk mezelf een plezier met gestoofde groenten, gekookte aardappels en een stukje vlees. Sterker nog, op zo'n moment wordt er gewoon ouderwets geprakt.

    En dat mag! ;-)

  • Hamburger met frites

    Hamburger-met-frietjesHet voorstel om de witte kool als stamppot te eten viel niet echt goed bij puber. Alles was beter dan de stamppot die we enkele weken geleden hadden gegeten. Nee, geef dan de witte kool-salade maar. Dat smaakt véél beter.

    Gelukkig mogen meningen hierover ook verschillen ;-)

    De frietjes zijn dit keer vervangen door gebakken aardappeltjes in de schil, de mayonaise in de salade is vervangen door crème fraîche. Net zo lekker en toch een stukje minder vetten. Goed bezig zo.

    Eet smakelijk!

  • Knoflookgamba's

    knoflookgambaVandaag, 15 januari, de dag waarop ik mijn vijftigste levensjaar in ben gegaan. De kids mogen op hun verjaardag kiezen wat ze willen eten. En ik dus ook :)

    In eerste instantie wilde ik voor een kangoeroe tournedos gaan. Dat vindt iedereen hier in huis lekker. Helaas ontbrak de tijd om bij de Sligro binnen te wippen. Het alternatief viel ook goed:
    knoflookgamba's met een groene salade & stokbrood.

    Het recept is simpel:
    Meng veel, HEEL VEEL gamba's met olie, knoflook, spaanse peper en een scheut oystersauce & visolie. Laat dit een dag marineren. Bak de gamba's in de marinade zodat ze oranje worden.
    En dan... aanvallen maar!

  • Konijn in rode wijn-saus

    Konijn in rode wijnsaus

    Heel af en toe heb je geluk. Je krijgt een echt wild konijntje uit een gebied waar het 'bij de konijnen af' is. De populatie groeit en groeit en groeit maar dat is teveel, wordt dus afgeschoten en opgepeuzeld. En wie ben ik om dan te zeggen dat ik geen konijntje wil. Toch?
    De echte wilde konijntjes smaken namelijk heel anders dan de gegecultiveerde exemplaren. Niet naar kip en zo.

    Dit konijntje heeft onze smaakpapillen gestreeld tijdens een uitgebreid kerstdiner en het is voor herhaling vatbaar!

  • Kruidcake

    Kruidcake

    Gisteren is Sinterklaas in Nederland aangekomen. Hier gaat het niet over de maatschappelijke discussie maar over al het lekkers wat bij deze tijd van het jaar hoort.

    Vroeger bakte ik met de kids pepernoten. Van die kleine kneuterige handjes en vingertjes, graaiend in het deeg en kleine balletjes draaidend. De baktijd is niet lang, dus was het snel feest om te proeven.

    Speculaas en taaitaai, daar heb ik me nooit aan gewaagd. Speculaas niet want geen speculaasvorm. Natuurlijk een smoesje, je gaat naar de winkel, zoekt een mooi menneke of vrouwke uit en je koopt de vorm. Toch?
    Taaitaai ook niet want de smaak is smerig. Vind ik.

    Nu hebben we een heerlijk alternatief: de kruidcake.

  • Kwarkbollen met krenten

    Recept: Kwarkbollen met krenten

     

    Het jongste kind krijgt wel eens de geest. Dan wil ze iets aan het eten doen. Met name bakken vindt ze leuk. En dat vinden wij helemaal niet erg! Op zondagochtend heeft ze al enkele keren kwarkbollen gebakken. In eerste instantie was ik sceptisch. Kwark in het deeg van brood? Nou, het is een aanrader! De bollen zijn heerlijk, zelfs véél lekkerder dan de 'gewone' krentebol.

     

  • Lamsnek uit de oven, slow cooking!

    {jcomments off}

    Lamsnek uit de oven

    Het was zaterdagmiddag en ik had een relaxte Pasen voor de boeg. Kind 1 vertrok 's avonds met zijn dinneke naar Antwerpen om daarna vakantie te gaan vieren in Frankrijk. Kind 2 vertrok maandagochtend vroeg met school naar Berlijn.

    En wat deed ik? Ik kocht een lamsnek voor de tweede paasdag in de veronderstelling dat je dat even door de pan heen haalt en dan kunt genieten van een heerlijk stukje vlees. Dus niet …
    Elk recept zegt dat lamsnek een perfect stukje stoofvlees is en bij voorkeur erg langzaam wordt gegaard. 

    Het resultaat uit de oven was erg smakelijk maar toch denk ik dat een volgende keer het stukje vlees uren op een zacht vuurtje zal laten pruttelen ;-)

  • Macaroni met bloemkoolroosjes

    macaroni-met-bloemkoolroosjes-en-oude-kaasEn dit eten we dus niet vanavond ;-)

    De recepten van www.mickeysplace.nl worden in de loop der tijd overgezet naar deze website. En geloof me, ik kan overal vast wel wat spitsvondige opmerkingen bij maken. Misschien doe ik dat wel, misschien ook niet. Who knows...

    Feit is dat deze gerechten TOEN zo lekker waren dat ze een vermelding op Mickey's Place verdienden. Wie ben ik om daar nu aan te gaan twijfelen? ;-)

  • Mango-gember muffins

    Mango-gember-muffinHet is zondag en een dag waarop niets moet en alles weer mag. En ik bak omdat ik het leuk vind. Kids zijn daar blij mee.

    't Heeft wel even moeite gekost om te bedenken wat ik wilde bakken en waar ik vooral níet voor naar buiten hoefde. Hoewel, boodschappen doen én een frisse neus halen was misschien nog niet eens zo'n slecht idee. Maar nee...

    Vorig jaar heb ik de eerste muffins gebakken. Erg lekker al zeg ik zelf. Die recepten staan (nog) niet online.

    Wat ik vandaag heb gemaakt … mango-gember muffins... mjammie :)

  • Oliebollen

    OliebollenVroeger, in een heel ver verleden, bakte mijn hubbie de oliebollen. Zijn 'taak', ik vond het wel prima. Toen meerdere kids op een iets hoger niveau gingen zwemmen, werd de morele druk zo hoog dat wij enthousiast sponsor werden van de zwemclub. Een groot deel van de zwemmers stond dan op oudjaar te zwoegen om duizenden oliebollen te bakken. Ook voor ons.
    Onze nationale grootgrutter werd gespekt toen mijn hubbie mijn hubbie niet meer was. Tot 3 jaar geleden. Ik vond dat ik zelf toch ook een keer oliebollen moest gaan bakken. Financieel kwam dat ook beter uit ;-)
    Morgen is het weer zo ver en de kids verheugen zich er al dagen op: mams gaat oliebollen bakken...

  • Paprika-tomatensaus

    Paprika tomatensaus

  • Pepernoten met én zonder suiker

    pepernotenNog 3 dagen... dan wordt in veel gezinnen weer de geboortedag van Sinterklaas gevierd.

    Met de kids zijn er heel wat pepernoten gedraaid in de periode voorafgaand aan zijn verjaardag. Het deeg is zo klaar, het ruikt heerlijk in de keuken en wanneer de pepernoten klaar zijn, is het smullen geblazen.
    Want, zelf gemaakt is toch het allerlekkerst?

    Naar mijn bescheiden mening mogen de pepernoten bol staan van de caloriën en suikers. Dan neem je er toch één? Of twee? Of een klein handje?

    Wil je liever de pepernoten zonder suiker maken?
    Geen enkel punt, twee verschillende recepten, eentje met en eentje zonder suiker.

  • Pompoensoep

    Pompoensoep 01Pompoen. Ik had het nog nooit gegeten. Niet als kind/puber/jong volwassene maar ook niet in de bijna 30 jaren daarna. Iets van onbekend maakt onbemind. Of zo.
    Nu is het zo dat mijn zus en zwager in hun schamele vrije uurtjes wat voedsel proberen te verbouwen. Onder andere pompoenen. En weet je wel hoe snel dat pompoenen groeien?
    Ze hadden een overschot en van het één komt het ander. Mickey gaat stoeien met deze groenten. En met succes :)

    Deze soep is een aanrader!

  • Pompoensoep uit de oven

    PompoensoepDe flespompoen lag al enkele weken op de eettafel te lonken en te flirten. De boodschap was duidelijk: 'eet mij, eet mij!'. Het leek een smeekbede die niet kon worden weerstaan. Ik denk dat mijn dochter dat ook dacht. Ze stuurde namelijk een recept door van pompoensoep ;-)

    Nu is het zo dat ik én eigenwijs ben én niet altijd de recepten geloof / volg. De uien en knoflook moeten ongepeld de oven in anders verbranden ze. En niet - stiekem - gepeld, zegt ze uit ervaring wijs geworden. Daarnaast was de geadviseerde oventijd van 45 minuten te weinig om de groenten gaar te krijgen. In de kokosmelk en de bouillon heeft het nog even staan pruttelen. Tot de massa écht gaar was.

  • Roergebakken witlof met spekjes in kruidensaus

    roergebakken witlof met kruidensaus en spekjes

    Je weet het hè, ik ben van de aanbiedingen. 

    In principe maak ik in het weekend mijn weekmenu aan de hand van de aanbiedingen in de supermarkt en alles wat er nog in mijn koelkast c.q. diepvries ligt. De aanbiedingen worden veelal online gecheckt maar soms word je verrast in de winkel. Zo ook met de witlof. Achteraf gezien wist ik het wel maar het is simpelweg niet blijven hangen.

    In het oorspronkelijke recept worden hamblokjes gebruikt, mijn koelkast gaf mij spekreepjes ;-)

    Kind is helemaal niet van de witlof maar deze maaltijd smaakte 'wel'. Zei hij...

  • Salade met peer en walnoot

    salade met peer en walnoten

    De structuur van peer vindt ze niet lekker, maar een gestoofd peertje glijdt dan weer wel zo naar binnen. De keuze voor een salade met peer vond ik zelf nogal verrassend, kind vond het logisch. En dan is het goed ;-)

    Op het wereld wijde web kwam ik het recept tegen voor een salade met walnoot en peer. Alleen, mijn salade is behoorlijk anders uitgepakt. Dat zag ik pas net voordat ik de salade wilde serveren en het recept na ging lezen om te kijken of er nog ingrediënten ontbraken. En dat mag: de basis van een ander waar een eigen draai aan wordt gegeven. Toch?

  • Sinaasappel-kwarttaart

    sinaasappel-kwarktaartBij een klein feestje hoort … taart!

    De appeltaart was een 'gift' van de Sligro maar was onvoldoende voor het aantal gasten wat ik verwachtte. Kids smeekten om monchou-taart, maar ik heb mezelf voorgenomen die nooit meer te maken. Twee keer heb ik al zo'n taart uit mijn handen laten kieperen en daarnaast ben ik simpelweg niet tevreden over het eindresultaat. Kids wel, nou jammer dan!

    Een kwarktaart is het alternatief. En ook dat wordt zeer gewaardeerd. De voorkeur van de kids ging uit naar een aardbeientaart. Onbetaalbaar in deze tijd van het jaar...

    Het is de frisse sinaasappel-kwarktaart geworden ;-)

  • Stamp­pot met prei-room­kaas en kip

    Stamppot-met-prei-roomkaas-en-kip

    Afspraak is dat dé man in huis, 21 is hij nu, één tot twee keer per week de kookbeurt overneemt. Vaak mag hij zelf kiezen, soms wordt er voor hem gekozen.
    Zo ook deze keer en staat er prei op het menu.

    Voor de kids is de enige - smakelijke - vorm van prei, de prei die verstopt zit in een taart. Hoe verrassend. MAAR met deze heerlijke stamppot herzien ze die mening snel. Het ruikt heerlijk in de keuken en het smaakt...
    NOM NOM NOM! Voor herhaling vatbaar dus.

    Niet bekend met deze uitdrukking?
    Klik dan hier even door.

  • Varkensschnitzel uit de wok

    Varkensschnitzel-uit-de-wokOp zaterdag valt hij altijd in de brievenbus, de AH-bonus folder voor de aankomende week. De ene keer verdwijnt hij linea recta in de bak met oud papier en is internet (lees: de website van Albert Heijn) mijn vriend. De andere keer wordt er op het gemakje gebladerd, kop thee en deze zondag een plak kruidcake erbij. De voorbereiding op het weekmenu.

    Broccoli gaat het worden, nu in de aanbieding voor 'maar' € 0,49 per 500 g. Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines. Een uitstekende keuze dus.

    Is dat goed inkopen of goed inkopen?

  • Venkelstamp met zalm

    Venkelstamp-met-zalmAfgelopen week was venkel in de aanbieding bij de Lidl, een groente die zelden op het menu staat hier in huis. En waarom? Eigenlijk geen idee. In een opwelling besloot ik één hele knol mee te nemen. Gewaagd hè?

    Het wachten was op het moment dat we 'maar' met z'n tweeën aan tafel zouden zitten. Of ik zou er nog een andere groente bij klaar moeten maken. En dan weet je het wel, onbekend maakt vaak onbemind en de andere groente zou gegeten worden zoals sneeuw voor de zon verdwijnt.

    Voor nu, een heel basic stamppotje met venkel. De zalm wordt gegaard in de oven. Lekker, smakelijk en makkelijk eetbaar.

  • Yoghurt-kerriedressing

    Yoghurt kerrie dressing