• Appel-rozijnenmuffins

    Appel-rozijnmuffins

    Het stond al even in de planning, dat etentje met lieve vrienden. Met veelal volle agenda's is het dan niet altijd even gemakkelijk om deze ook daadwerkelijk te matchen. Uiteindelijk werd de datum geprikt: 21 augustus. En heel stiekem verheugde ik mezelf op een bbq tijdens een zwoele zomeravond. Niets bleek minder waar, de voorspellingen varieerden van veel tot héél véél regen die dag. Het alternatief was een overheerlijke kaasfondue. Ook niet slecht ;-)
    En een appel-rozijnmuffin bij de koffie.

     

  • Broccolisoep

    BroccolisoepAfgelopen zaterdag had ik bij de Lidl broccoli gekocht. En ja, je raadt het goed. In de aanbieding.

    Gister waren we met vier en heb ik noedels met broccoli en noten klaar gemaakt. Recept volgt a.s.a.p. Maar ik had nog een stronk met deze heerlijke groente. Vanavond eet ik met me, myself & I (lees: restje uit de diepvries) en met de broccoli moe(s)t iets gebeuren.

    Een soepje als lunch? Ook om aan te sterken met/na een verkoudheid... Niks mis mee zou ik zo zeggen!

    Deze soep is gezond, snel gemaakt en erg lekker. Wat over is, kan zo de diepvries in. Tot een volgende lunch. Of als voorgerecht.

  • Broodje Filet Americain

    Broodje filet americainHeb jij dat nu ook?

    Je luncht in een restaurant, lunchroom of wat dan ook en er staan de lekkerste broodjes op de kaart. De inwendige mens vraagt om voedsel en je begint spontaan te watertanden. Je bestelt iets lekkers en wanneer het op tafel komt, onderwerp je het gerecht aan een grondige inspectie. En je denkt: dit kan ik thuis ook maken!

    MAAR … doe je dat dan ook?

  • Custardvla

    Custard-vlaKind is ziek. Griep. Heel beroerd. Hoge koorts. Maar vooral erg zielig. Al vanaf zaterdag. En haar vriendje ook. Wat wil je, virussen worden op alle mogelijke manieren uitgewisseld ;-)

    Als über bezorgde moeder schiet ik natuurlijk volledig in de stress en fungeer direct als knipmes voor de wensen van mijn kind. Not.

    Wat ik wel doe? Ik verzorg haar natje en droogje, hoop dat ze zich rustig houdt en weer héél snel zal opknappen. Iets wat iedere moeder met liefde doet.

    Vandaag heb ik haar verwend met custardvla wat met een 'mmmmm' werd ontvangen.

    Het gaat weer de goede kant op!

  • Eiersalade

    EiersaladeZeg weekend en ik zeg toastjes en eieren. De kids zeggen dat ook, zij weten dat er vaak nog wat eiersalade over blijft voor de maandag.

    Nu is het zo dat ik een week geleden de bourguignonne melange heb gekocht. En dan niet in de 2 kg variant zoals in de link. Nee, gewoon 500 g. Simpelweg omdat de kruidenmix wel lekker leek. Bij thuiskomst hebben we gesnuffeld en de geur is goedgekeurd.

    De smaak wordt nu getest. In de eiersalade...

  • Erwtensoep

    Erwtensoep 01

    De astrologische winter is officieel begonnen. Voor mij betekent dit meer stamppotten maar ook erwtensoep. Niet uit een pakje of blik, maar 'gewoon' een dag lang laten pruttelen op je fornuis. Tien liter om precies te zijn, de dubbele hoeveelheid van het recept. Wat overblijft wordt verdeeld onder familie/vrienden of gaat in de diepvries.

    Eet smakelijk!

     

  • Erwtensoep & diepvries-management

    erwtensoep-diepvries-managementGisteren was het zover, de eerste erwtensoep van een nieuw winterseizoen heeft een dag lang staan te pruttelen op het vuur. Met plezier heb ik elk half uur even de pollepel door de pan gehaald en mezelf verlekkerd aan het resultaat.

    Mijn pan, de 10 liter soeppan (!) zat bijna tot de rand vol. Het basisrecept staat HIER. Mijn versie is een ietwat aangepast. Dat betekent dus één avond bunkeren en de rest gaat in de diepvries.

    Vandaag heb ik ruim 4,5 kilo erwtensoep in bakjes van 500 g ingevroren. Je weet wel, diezelfde bakjes die je bij de afhaal-chinees meekrijgt. Nu simpelweg gekocht bij de toko en reuze handig voor het diepvries-management.

  • Focaccia

    {jcomments off}

    FoccaciaFocaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

    De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist. De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie en kruiden te gebruiken of door het te beleggen met kaas en ham of te verfrissen met verschillende groenten.

    En nu kun je ook zelf een focaccia maken.
    Wat is er leuker dan je eigen brood bakken? ;-)

  • Frisse maaltijdsalade

    frisse maaltijdsalade

    Het is druk, heel erg druk. En hectisch. En deadlines. En zo. Ook komt de IB2014 weer om de hoek kijken. En als er iets niet leuk is... Een lekker recept schiet er dan al snel bij in. Zowel bij Mickey als bij Maurits.

    MAAR … aankomend weekend wordt het écht voorjaar. Tenminste, dat zegt 'men'. We laten de winter en daarmee de zware maaltijden, erwtensoep, stamppotten, weer achter ons. Wat is er op zo'n moment lekkerder dan een frisse maaltijdsalade? Met een roseetje. Buiten verorberd met de zon op je snoet. Toch?

  • Gehaktwrap met spitskool

    Gehaktwrap-met-spitskoolEen klein rekensommetje leert dat de basis voor dit recept onvoldoende ingrediënten zijn voor een volwaardige maaltijd voor 4 personen.
    Tenminste, dat denk ik.

    Sterker nog, de praktijk wees vanavond uit dat deze hoeveelheid amper genoeg is voor 3 personen. En dan ben ik uitgegaan van 6 tortillawraps met de vermelde hoeveelheid rundergehakt en spitskool. Voor wat extra smaak zijn er twee teentjes knoflook, een halve rode peper (mét zaadjes) en een blikje tomatenpuree aan toegevoegd.

    Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat ik gewoon erg lekker heb gekookt ;-)

  • Geurige kokoskippensoep

    Geurige kokoskippensoep

    Gevonden!

    Ik heb de recepten voor alle gerechten van mijn Aziatische rijsttafel gevonden. Ook de foto's. En die zijn niet voor publicatie geschikt: te donker, dood geflitst, noem maar op. Ik zal de gerechten nog een keer moeten maken, wat een straf ;-)

    Als voorgerecht stond er een heerlijke kokoskippensoep op het programma. Erg geslaagd al zeg ik het zelf.

  • Knoflookgamba's

    knoflookgambaVandaag, 15 januari, de dag waarop ik mijn vijftigste levensjaar in ben gegaan. De kids mogen op hun verjaardag kiezen wat ze willen eten. En ik dus ook :)

    In eerste instantie wilde ik voor een kangoeroe tournedos gaan. Dat vindt iedereen hier in huis lekker. Helaas ontbrak de tijd om bij de Sligro binnen te wippen. Het alternatief viel ook goed:
    knoflookgamba's met een groene salade & stokbrood.

    Het recept is simpel:
    Meng veel, HEEL VEEL gamba's met olie, knoflook, spaanse peper en een scheut oystersauce & visolie. Laat dit een dag marineren. Bak de gamba's in de marinade zodat ze oranje worden.
    En dan... aanvallen maar!

  • Koude komkommersoep met garnalen

    komkommersoep met garnalen

  • Kwarkbollen met krenten

    Recept: Kwarkbollen met krenten

     

    Het jongste kind krijgt wel eens de geest. Dan wil ze iets aan het eten doen. Met name bakken vindt ze leuk. En dat vinden wij helemaal niet erg! Op zondagochtend heeft ze al enkele keren kwarkbollen gebakken. In eerste instantie was ik sceptisch. Kwark in het deeg van brood? Nou, het is een aanrader! De bollen zijn heerlijk, zelfs véél lekkerder dan de 'gewone' krentebol.

     

  • Lams (spare) ribbetjes uit de oven

    Lams (spare) ribbetjes

    Deze maand voelt nog een beetje als vakantie. Komt vast door het mooie weer en dat terwijl ik nog ruim 3 maanden moet wachten op mijn 'echte' vakantie (zie www.autenticacuba.nu). En toch, met dit gevoel moet je iets doen. Toch?
    Bij de toko hebben we lams (spare) ribbetjes gekocht, gemarineerd, in de oven geschoven en vanavond met stokbrood, groene salade en een glaasje rode wijn versterkt dit het vakantiegevoel :)

  • Oosterse vissoep

    Recept: Oosterse vissoep

     

    Vrijdagmiddag 16.00 uur. De pangafilet is net op het aanrecht ontdooid en mijn WhatsApp bliebt: 'Zullen we een frietje gaan eten in het dorp?' Na een luttele seconde vervliegt de twijfel en ik app terug: 'Gezellig, ik zie je zo!' Ondertussen verdwijnt de vis in de koelkast en ik denk nog dat ik die de dag erop wel zal bakken bij de lunch.

     

  • Pide (Turks brood) van spelt

    Turks brood

  • Pittige drumsticks uit de oven

    Pittige drumsticks uit de oven

    Kind was heel gelukkig met het voorgestelde menu. Maar wanneer je gebakken aardappels belooft, maakt niet uit hoe oud of jong de mede tafelgenoten zijn, dan kom je niet op de proppen met gestoofde aardappels omdat dat in het recept staat. Not done, vindt kind. Een stiekem heeft ze wel gelijk ;)

    Er werd een ander basis recept gezocht, er een eigen draai aan gegeven en geserveerd met gebakken aardappels en een groene salade. Kind was - bijna - in extase... door de sesamzaadjes …

  • Pompoensoep

    Pompoensoep 01Pompoen. Ik had het nog nooit gegeten. Niet als kind/puber/jong volwassene maar ook niet in de bijna 30 jaren daarna. Iets van onbekend maakt onbemind. Of zo.
    Nu is het zo dat mijn zus en zwager in hun schamele vrije uurtjes wat voedsel proberen te verbouwen. Onder andere pompoenen. En weet je wel hoe snel dat pompoenen groeien?
    Ze hadden een overschot en van het één komt het ander. Mickey gaat stoeien met deze groenten. En met succes :)

    Deze soep is een aanrader!

  • Pompoensoep uit de oven

    PompoensoepDe flespompoen lag al enkele weken op de eettafel te lonken en te flirten. De boodschap was duidelijk: 'eet mij, eet mij!'. Het leek een smeekbede die niet kon worden weerstaan. Ik denk dat mijn dochter dat ook dacht. Ze stuurde namelijk een recept door van pompoensoep ;-)

    Nu is het zo dat ik én eigenwijs ben én niet altijd de recepten geloof / volg. De uien en knoflook moeten ongepeld de oven in anders verbranden ze. En niet - stiekem - gepeld, zegt ze uit ervaring wijs geworden. Daarnaast was de geadviseerde oventijd van 45 minuten te weinig om de groenten gaar te krijgen. In de kokosmelk en de bouillon heeft het nog even staan pruttelen. Tot de massa écht gaar was.

  • Salade met peer en walnoot

    salade met peer en walnoten

    De structuur van peer vindt ze niet lekker, maar een gestoofd peertje glijdt dan weer wel zo naar binnen. De keuze voor een salade met peer vond ik zelf nogal verrassend, kind vond het logisch. En dan is het goed ;-)

    Op het wereld wijde web kwam ik het recept tegen voor een salade met walnoot en peer. Alleen, mijn salade is behoorlijk anders uitgepakt. Dat zag ik pas net voordat ik de salade wilde serveren en het recept na ging lezen om te kijken of er nog ingrediënten ontbraken. En dat mag: de basis van een ander waar een eigen draai aan wordt gegeven. Toch?

  • Smooth purple

    Smooth purple

  • Spaans vispannetje

    spaans vispannetje

    En we hebben weer een heerlijk recept van Ton: een Spaans vispannetje. Snel, gemakkelijk, smakelijk en het ziet er geweldig uit door het gebruik van de kleine ovenpannetjes.

    In het recept is koolvisfilet gebruikt maar je kunt deze vis uiteraard ook een andere witvis vervangen.

  • Springrolls met kip

    Springrolls met kip Productfoto  560x560

    Recept: www.jumbo.com/recepten/springrolls-met-kip

  • Tapas-momentje

    Tapas-momentjeOm de laatste dag van een periode met vakantie- en feestdagen af te sluiten, stond er voor zoon en mij 's middags nog een tapas-momentje in de planning. Niet echt ongezond maar ook niet echt super gezond. Wel lekker. En dáár gaat het om.
    Het glaasje Lindeman's Bin 85 Pinot Grigio was een smakelijke bijkomstigheid ;-)

    Op zich zijn deze hapjes vrij snel en gemakkelijk te maken. Laat het een goed voornemen voor het nieuwe jaar zijn om dit vaker te doen...

    Het valt een beetje onder quality-time.
    Vind je niet?

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)

  • Tonijnsalade

    TonijnsaladeGisteravond stond het op ons menu: tonijnsalade voor 2 personen. En ik, ik die altijd zoveel foto's maakt, vergeet gewoon om foto's te maken. Want het smaakte erg goed, beter dan de vorige keer zelfs.

    Gelukkig kon ik vandaag voor de herkansing, er was genoeg over voor de lunch.
    En het mooie... er was daglicht. Euh, iets meer daglicht dan 's avonds maar het is nog steeds niet optimaal zonder goede flitsinstallatie. 

    Wie heeft er tips wat ik eigenlijk aan zal moeten schaffen om het één en ander ook écht smakelijk te kunnen fotograferen?

  • Tortilla met romige tonijnsalade

    Recept: tortilla met romige tonijnsalade

    Recept: www.jumbo.com/recepten/tortilla-met-tonijnsalade

  • Vegetarische tortillataart

    Vegetartische tortillataart

    Twee lieve vriendinnen en ik hebben een soort van kookclubje. Met grote regelmaat koken we voor elkaar en worden we uitgedaagd om de ander iets lekkers voor te schotelen. En een uitdaging is het zeker: één van ons eet geen vlees, wel vis of vegetarisch. En dat laatste, dat gaat vaak net buiten onze 'comfortzone'.

    Deze week werden we bij Elle verwacht en onze neus werd bij binnenkomst al aangenaam geprikkeld. Het 'ohhhh, dat ziet er lekker uit!' was wel heel duidelijk toen de tortillataart gepresenteerd werd. We hebben met heel veel smaak gegeten. En het recept is voor herhaling vatbaar!

    En Elle? Zij zat te glimmen, van oor tot oor ;-)