Biscotti con noccioli (koekjes met hazelnoten)

Biscotti con noccioli

Het is fijn wanneer er in je vriendenkring óók mensen met een Bourgondische inslag rond huppelen. Dat maakt het leven net wat aangenamer. Zo ook vorig weekend.

Ik was uitgenodigd om een vorkje te prikken bij vriend Ton. Het eten was heerlijk, de gesprekken goed én Ton fotografeert graag zijn zelfbereide gerechten. Je snapt al wat er nu komt … Ton vindt het leuk om zo af en toe een recept op te sturen wat ik hier mag plaatsen.

Vandaag beginnen we met biscotti con noccioli (koekjes met hazelnoten).

Mango-gember muffins

Mango-gember-muffinHet is zondag en een dag waarop niets moet en alles weer mag. En ik bak omdat ik het leuk vind. Kids zijn daar blij mee.

't Heeft wel even moeite gekost om te bedenken wat ik wilde bakken en waar ik vooral níet voor naar buiten hoefde. Hoewel, boodschappen doen én een frisse neus halen was misschien nog niet eens zo'n slecht idee. Maar nee ...

Vorig jaar heb ik de eerste muffins gebakken. Erg lekker al zeg ik zelf. Die recepten staan (nog) niet online.

Wat ik vandaag heb gemaakt … mango-gember muffins ... mjammie :)

Sinaasappel-kwarttaart

sinaasappel-kwarktaartBij een klein feestje hoort … taart!

De appeltaart was een 'gift' van de Sligro maar was onvoldoende voor het aantal gasten wat ik verwachtte. Kids smeekten om monchou-taart, maar ik heb mezelf voorgenomen die nooit meer te maken. Twee keer heb ik al zo'n taart uit mijn handen laten kieperen en daarnaast ben ik simpelweg niet tevreden over het eindresultaat. Kids wel, nou jammer dan!

Een kwarktaart is het alternatief. En ook dat wordt zeer gewaardeerd. De voorkeur van de kids ging uit naar een aardbeientaart. Onbetaalbaar in deze tijd van het jaar ...

Het is de frisse sinaasappel-kwarktaart geworden ;-)

Oliebollen

OliebollenVroeger, in een heel ver verleden, bakte mijn hubbie de oliebollen. Zijn 'taak', ik vond het wel prima. Toen meerdere kids op een iets hoger niveau gingen zwemmen, werd de morele druk zo hoog dat wij enthousiast sponsor werden van de zwemclub. Een groot deel van de zwemmers stond dan op oudjaar te zwoegen om duizenden oliebollen te bakken. Ook voor ons.
Onze nationale grootgrutter werd gespekt toen mijn hubbie mijn hubbie niet meer was. Tot 3 jaar geleden. Ik vond dat ik zelf toch ook een keer oliebollen moest gaan bakken. Financieel kwam dat ook beter uit ;-)
Morgen is het weer zo ver en de kids verheugen zich er al dagen op: mams gaat oliebollen bakken ...

Cake (basisrecept)

Cake-(basis)

Zondag. Iets met bakken en geen zin hebben. Maar wél weten dat kids met grote, smachtende ogen een hongerige blik creëren en met een knorrende maag vooral lekkere trek bij de koffie hebben.

En wat doe je dan als mams? Als je je bloedjes van kinderen zodanig hebt verwend dat ze gewoon zin hebben in iets lekkers? Juist. Dan ga je bakken. En als de puf ontbreekt om er iets creatiefs van te maken, dan ga je back to basic.

En zie hier, hét basisrecept voor cake :)

Boterkoek

BoterkoekHet is zondag en ik ga mijn kids teleurstellen. Vandaag wordt er niet gebakken. De ene zit gezellig in Antwerpen. De andere heeft een verjaardag en zal ongetwijfeld iets van taart naar binnen werken. Toch?

Dit is overigens wel een mooi moment om het recept van 'mijn' boterkoek te delen. Het stamt nog uit het tijdperk dat een eenvoudige matrixprinter  een luxe was. Bronvermelding is dan ook onmogelijk ;-)

Tip!
Boterkoek smaakt heerlijk op kamertemperatuur. Met een kop koffie. Of thee. Of gewoon zomaar. Omdat het kan.

Appelcake

appelcake

't Is weer zondag hè?

Ondertussen rekenen de kids er eigenlijk al op: mams leeft zich uit in de keuken en zij verwennen de inwendige mens met een baksel bij de koffie / thee.

Eigenlijk stond er een Normandische appeltaart in de planning. Gisteren heb ik mezelf behoorlijk gesneden en deeg kneden zit er vandaag écht niet in. Ingrediënten zijn er voldoende in huis. Dus.

Het alternatief? Appelcake!
En smakelijk gelukt, al zeg ik het zelf ...

Pepernoten met én zonder suiker

pepernotenNog 3 dagen ... dan wordt in veel gezinnen weer de geboortedag van Sinterklaas gevierd.

Met de kids zijn er heel wat pepernoten gedraaid in de periode voorafgaand aan zijn verjaardag. Het deeg is zo klaar, het ruikt heerlijk in de keuken en wanneer de pepernoten klaar zijn, is het smullen geblazen.
Want, zelf gemaakt is toch het allerlekkerst?

Naar mijn bescheiden mening mogen de pepernoten bol staan van de caloriën en suikers. Dan neem je er toch één? Of twee? Of een klein handje?

Wil je liever de pepernoten zonder suiker maken?
Geen enkel punt, twee verschillende recepten, eentje met en eentje zonder suiker.