• Cake (basisrecept)

    Cake-(basis)

    Zondag. Iets met bakken en geen zin hebben. Maar wél weten dat kids met grote, smachtende ogen een hongerige blik creëren en met een knorrende maag vooral lekkere trek bij de koffie hebben.

    En wat doe je dan als mams? Als je je bloedjes van kinderen zodanig hebt verwend dat ze gewoon zin hebben in iets lekkers? Juist. Dan ga je bakken. En als de puf ontbreekt om er iets creatiefs van te maken, dan ga je back to basic.

    En zie hier, hét basisrecept voor cake :)

  • Chocolademousse

    chocolademousse

    Ik ben Maurits Westbroek en ben momenteel werkzaam als chef-kok  bij Apollo hotel de Beyaerd.

    Bijna 30 jaar heb ik ervaring in de horeca, waarvan de laatste 4 jaar bij Apollo Hotels Resorts. Als 4-jarige wist ik al dat ik kok wilde worden en stond ik 's nachts in de keuken om pannenkoeken of friet te bakken. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk weten te maken.

    Ik vind het leuk om met vrienden lekker te koken en om met jullie mijn recepten te delen.

    Het eerste recept dat ik met jullie wil delen is: CHOCOLADE MOUSSE.

  • Eicurry met vadouvan

    Eicurry met vadouvan2

    Eens in de zoveel tijd doen we het. Koken voor elkaar en gezellig samen eten! Op die momenten staat er óf vegetarisch óf vis op het menu. Dit keer was het een vegetarische Indiaase curry met vadouvan.

    De eerlijkheid gebied mij te bekennen dat ik het op heb moeten zoeken want vadouvan? Nooit van gehoord.
    Wikipedia geeft antwoord: Vadouvan is een gefermenteerd kruidenmengsel afkomstig uit India en gewoon te koop in de supermarkt.

    Het advies om een potje van Jonnie Boer te gebruiken heb ik in de wind geslagen. Voor de curry heb ik 2½ eetlepel nodig. Een potje van bijna € 4,00 (!) is dan zo leeg. Bij de toko heb ik 'mild madras curry powder' gescoord. Voor € 0,99. En geloof me, het smaakt heerlijk!

  • Eiersalade

    EiersaladeZeg weekend en ik zeg toastjes en eieren. De kids zeggen dat ook, zij weten dat er vaak nog wat eiersalade over blijft voor de maandag.

    Nu is het zo dat ik een week geleden de bourguignonne melange heb gekocht. En dan niet in de 2 kg variant zoals in de link. Nee, gewoon 500 g. Simpelweg omdat de kruidenmix wel lekker leek. Bij thuiskomst hebben we gesnuffeld en de geur is goedgekeurd.

    De smaak wordt nu getest. In de eiersalade...

  • Frisse maaltijdsalade

    frisse maaltijdsalade

    Het is druk, heel erg druk. En hectisch. En deadlines. En zo. Ook komt de IB2014 weer om de hoek kijken. En als er iets niet leuk is... Een lekker recept schiet er dan al snel bij in. Zowel bij Mickey als bij Maurits.

    MAAR … aankomend weekend wordt het écht voorjaar. Tenminste, dat zegt 'men'. We laten de winter en daarmee de zware maaltijden, erwtensoep, stamppotten, weer achter ons. Wat is er op zo'n moment lekkerder dan een frisse maaltijdsalade? Met een roseetje. Buiten verorberd met de zon op je snoet. Toch?

  • Kaas-preitaart

    Kaas-preitaart

    Weet je, ik snapte het niet. Vond het zó vreemd dat de vellen bladerdeeg op deze manier over de rand van de bakvorm hingen. 't Ziet er aardig, wellicht creatief uit. Maar wat is het nut?
    En - eigenwijs als ik ben - deed ik dat natuurlijk niet na. Nee, mijn bladerdeeg stopte keurig net onder de rand. Sure, dat snap jij ook wel.

    Maar, het deeg moet voorgebakken worden. Geen enkel probleem. Denk je...
    Je schuift de bakvorm in de oven en 8 minuten later is het glashelder waarom die vellen bladerdeeg zo over de bakvorm hangen.

    Tip: doe het maar gewoon!

  • Kruidcake

    Kruidcake

    Gisteren is Sinterklaas in Nederland aangekomen. Hier gaat het niet over de maatschappelijke discussie maar over al het lekkers wat bij deze tijd van het jaar hoort.

    Vroeger bakte ik met de kids pepernoten. Van die kleine kneuterige handjes en vingertjes, graaiend in het deeg en kleine balletjes draaidend. De baktijd is niet lang, dus was het snel feest om te proeven.

    Speculaas en taaitaai, daar heb ik me nooit aan gewaagd. Speculaas niet want geen speculaasvorm. Natuurlijk een smoesje, je gaat naar de winkel, zoekt een mooi menneke of vrouwke uit en je koopt de vorm. Toch?
    Taaitaai ook niet want de smaak is smerig. Vind ik.

    Nu hebben we een heerlijk alternatief: de kruidcake.

  • Schwarzwalder chocoladebiscuit

    Schwarzwalder-chocoladebiscuit

    Zondag. Een soort van familiedag. Samen ontbijten, nou ja noem het - qua tijdstip - maar gewoon brunchen. En wat is lekkerder dan zelfgemaakt gebak te serveren?

    Puber kreeg het recept onder ogen, las het magische woord CHOCOLADE, viel in katzwijm en verkondigde stellig alles op te gaan eten.

    De man in huis is altijd van de taart maar dit keer niet. Hij heeft niet zoveel zin in taart, 'straks' misschien. Heeft dit een speciale reden?

    We zullen zien, proeven en ervaren... ;-)