• Broccolisoep

    BroccolisoepAfgelopen zaterdag had ik bij de Lidl broccoli gekocht. En ja, je raadt het goed. In de aanbieding.

    Gister waren we met vier en heb ik noedels met broccoli en noten klaar gemaakt. Recept volgt a.s.a.p. Maar ik had nog een stronk met deze heerlijke groente. Vanavond eet ik met me, myself & I (lees: restje uit de diepvries) en met de broccoli moe(s)t iets gebeuren.

    Een soepje als lunch? Ook om aan te sterken met/na een verkoudheid... Niks mis mee zou ik zo zeggen!

    Deze soep is gezond, snel gemaakt en erg lekker. Wat over is, kan zo de diepvries in. Tot een volgende lunch. Of als voorgerecht.

  • Kip te­riy­a­ki met ge­roer­bak­te Chi­ne­se kool

    kip-teriyaki-met-geroerbakte-chinese-kool

    Nieuwsgierig komen ze de keuken in, verbaasd starend naar de grote berg grof gesneden Chinese kool. En je ziet ze denken: 'Gaan wij dat eten? Is dat écht lekker?'

    Puber is al niet zo'n fan van rijst. In welke vorm dan ook. En nu deze berg groente en rijst?

    Conclusie – na de maaltijd – is dan ook dat de kip erg lekker was maar dat bamboescheuten bij de Chinese kool toch smakelijker is.

    Over de Italiaanse rijst-discussie zullen we maar zwijgen ;)

    Wat vind jij?

  • Kip teriyaki met paprika

    Kip teriyaki met paprika

    Eén van de drie hoofdgerechten van mijn Aziatische rijsttafel, kip teriyaki met paprika. Ook hier is nog geen eigen foto beschikbaar maar dit gerecht komt ongetwijfeld in de herhaling. Bij gebrek aan mirin of sherry is het gerecht dit keer zonder gemaakt maar ondertussen is er wél sherry in huis :)

  • Kippensoep met Chinese kool

    kippensoep-met-chinese-kool

    Witte kool lag er in de koelkast te wachten op de meest geweldige bereiding. Stamppot was een 'no go' volgens de kids. De witte koolsalade van vorige week smaakte wel, maar om dat de week daarna nog een keer te eten? Ook een 'no go' dus.

    En toen kwam ik dit recept tegen: kippensoep met Chinese kool. En, eerlijk is eerlijk, pas NA het diner kwam ik er achter dat ik niet de vermelde koolsoort heb gebruikt. Neemt niet weg dat het – met wat kleine aanpassingen – prima heeft gesmaakt:

    • witte kool in plaats van Chinese kool
    • 50 g gember in plaats van 25 g
    • 1 rode peper, gesnipperd
    • 1 citroengras, 10 minuten laten meetrekken
  • Knoflookgamba's

    knoflookgambaVandaag, 15 januari, de dag waarop ik mijn vijftigste levensjaar in ben gegaan. De kids mogen op hun verjaardag kiezen wat ze willen eten. En ik dus ook :)

    In eerste instantie wilde ik voor een kangoeroe tournedos gaan. Dat vindt iedereen hier in huis lekker. Helaas ontbrak de tijd om bij de Sligro binnen te wippen. Het alternatief viel ook goed:
    knoflookgamba's met een groene salade & stokbrood.

    Het recept is simpel:
    Meng veel, HEEL VEEL gamba's met olie, knoflook, spaanse peper en een scheut oystersauce & visolie. Laat dit een dag marineren. Bak de gamba's in de marinade zodat ze oranje worden.
    En dan... aanvallen maar!

  • Mediterrane bleekselderij

    Mediterrane-bleekselderijBleekselderij. Enkele stengels zijn in de bouillon van de ossenstaartsoep verdwenen. Het restant wordt als bijgerecht gegeten. Soms heb ik daar zin in en eigenlijk maak ik daar niemand, behalve mezelf dus, blij mee. En dan wel héél standaard. Of gegratineerd of met een kasssausje. 
    Maar hoe maak je deze groente dan óók aantrekkelijk voor pubers en jong volwassenen? 

    Dit keer moest het anders. Uiteraard wordt het recept een ietwat aangepast. De toverwoorden waren kaassoufflé en rijst. De mediterrane bleekselderij met tomaat, uitje, knoflook en thijm werden - bijna - zonder protest naar binnen geschoven.

    Meer over bleekselderij lees je HIER.

  • Raita (yoghurtdip) met doperwten en munt of gember en ananas

    Raita (yoghurtdip)

    Raita, yoghurtdip, ik weet dat ik het heb gemaakt. Ik weet ook dat het 25 februari van dit jaar is geweest aan de datum op het recept en de gasten in mijn agenda. Nu ik het recept weer overlees weet ik ook dat het lekker was. Maar bij welke recepten ik de Raita geserveerd heb, is nu nog even een zwart gat. Ik duik nog in mijn foto's en hoop daar het antwoord te vinden...

  • Salade met peer en walnoot

    salade met peer en walnoten

    De structuur van peer vindt ze niet lekker, maar een gestoofd peertje glijdt dan weer wel zo naar binnen. De keuze voor een salade met peer vond ik zelf nogal verrassend, kind vond het logisch. En dan is het goed ;-)

    Op het wereld wijde web kwam ik het recept tegen voor een salade met walnoot en peer. Alleen, mijn salade is behoorlijk anders uitgepakt. Dat zag ik pas net voordat ik de salade wilde serveren en het recept na ging lezen om te kijken of er nog ingrediënten ontbraken. En dat mag: de basis van een ander waar een eigen draai aan wordt gegeven. Toch?

  • Stamp­pot met prei-room­kaas en kip

    Stamppot-met-prei-roomkaas-en-kip

    Afspraak is dat dé man in huis, 21 is hij nu, één tot twee keer per week de kookbeurt overneemt. Vaak mag hij zelf kiezen, soms wordt er voor hem gekozen.
    Zo ook deze keer en staat er prei op het menu.

    Voor de kids is de enige - smakelijke - vorm van prei, de prei die verstopt zit in een taart. Hoe verrassend. MAAR met deze heerlijke stamppot herzien ze die mening snel. Het ruikt heerlijk in de keuken en het smaakt...
    NOM NOM NOM! Voor herhaling vatbaar dus.

    Niet bekend met deze uitdrukking?
    Klik dan hier even door.

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)

  • Varkensschnitzel uit de wok

    Varkensschnitzel-uit-de-wokOp zaterdag valt hij altijd in de brievenbus, de AH-bonus folder voor de aankomende week. De ene keer verdwijnt hij linea recta in de bak met oud papier en is internet (lees: de website van Albert Heijn) mijn vriend. De andere keer wordt er op het gemakje gebladerd, kop thee en deze zondag een plak kruidcake erbij. De voorbereiding op het weekmenu.

    Broccoli gaat het worden, nu in de aanbieding voor 'maar' € 0,49 per 500 g. Broccoli bevat veel vezels, is mineraalrijk (calcium, kalium) en bevat veel vitamines. Een uitstekende keuze dus.

    Is dat goed inkopen of goed inkopen?

  • Venkelstamp met zalm

    Venkelstamp-met-zalmAfgelopen week was venkel in de aanbieding bij de Lidl, een groente die zelden op het menu staat hier in huis. En waarom? Eigenlijk geen idee. In een opwelling besloot ik één hele knol mee te nemen. Gewaagd hè?

    Het wachten was op het moment dat we 'maar' met z'n tweeën aan tafel zouden zitten. Of ik zou er nog een andere groente bij klaar moeten maken. En dan weet je het wel, onbekend maakt vaak onbemind en de andere groente zou gegeten worden zoals sneeuw voor de zon verdwijnt.

    Voor nu, een heel basic stamppotje met venkel. De zalm wordt gegaard in de oven. Lekker, smakelijk en makkelijk eetbaar.

  • Wok­scho­tel var­kens­schnit­zel & peul­tjes

    Wokschotel met varkensschnitzel en peultjes 01

    Heb je zo'n dag waarbij je planning zich niet houdt aan je agenda of andersom? Dat je als de spreekwoordelijke keukenmeid door de keuken rent om je hubbie of je bloedjes van kinderen nog een fatsoenlijke maaltijd voor te zetten voordat andere plichten roepen?

    Adem in, adem uit en RELAX!
    In een mum van tijd zet je deze roerbakschotel op tafel.

    Eet smakelijk!

  • Yoghurt met muesli en banaan

    Yoghurt met muesli en banaan