Alle soepen

  • Broccolisoep

    BroccolisoepAfgelopen zaterdag had ik bij de Lidl broccoli gekocht. En ja, je raadt het goed. In de aanbieding.

    Gister waren we met vier en heb ik noedels met broccoli en noten klaar gemaakt. Recept volgt a.s.a.p. Maar ik had nog een stronk met deze heerlijke groente. Vanavond eet ik met me, myself & I (lees: restje uit de diepvries) en met de broccoli moe(s)t iets gebeuren.

    Een soepje als lunch? Ook om aan te sterken met/na een verkoudheid... Niks mis mee zou ik zo zeggen!

    Deze soep is gezond, snel gemaakt en erg lekker. Wat over is, kan zo de diepvries in. Tot een volgende lunch. Of als voorgerecht.

  • Courgettesoep

    CourgettesoepAl enkele jaren kan ik mijn ei kwijt in de moestuin. Vroeg in het voorjaar worden veel zaden tot plantjes opgekweekt. Onder andere in de woonkamer (!). Zo gauw het weer-technisch verantwoord is, wordt deze tijdelijke opvang verruild voor de volle grond. En dan begint het feest: de groei, de bloei én de oogst.

    Het is bij de konijnen af hoe snel dat de courgettes soms groeien. Je krijgt het simpelweg niet bij gegeten. Gelukkig is de diepvries geduldig, maar er worden ook veel courgettes weg gegeven. Aan deze en gene.

    Eén van de favoriete bereidingen is de courgettesoep. Snel, gemakkelijk én smakelijk. Maar ook lekker gezond want biologisch uit eigen tuin.

  • Erwtensoep

    Erwtensoep 01

    De astrologische winter is officieel begonnen. Voor mij betekent dit meer stamppotten maar ook erwtensoep. Niet uit een pakje of blik, maar 'gewoon' een dag lang laten pruttelen op je fornuis. Tien liter om precies te zijn, de dubbele hoeveelheid van het recept. Wat overblijft wordt verdeeld onder familie/vrienden of gaat in de diepvries.

    Eet smakelijk!

     

  • Erwtensoep & diepvries-management

    erwtensoep-diepvries-managementGisteren was het zover, de eerste erwtensoep van een nieuw winterseizoen heeft een dag lang staan te pruttelen op het vuur. Met plezier heb ik elk half uur even de pollepel door de pan gehaald en mezelf verlekkerd aan het resultaat.

    Mijn pan, de 10 liter soeppan (!) zat bijna tot de rand vol. Het basisrecept staat HIER. Mijn versie is een ietwat aangepast. Dat betekent dus één avond bunkeren en de rest gaat in de diepvries.

    Vandaag heb ik ruim 4,5 kilo erwtensoep in bakjes van 500 g ingevroren. Je weet wel, diezelfde bakjes die je bij de afhaal-chinees meekrijgt. Nu simpelweg gekocht bij de toko en reuze handig voor het diepvries-management.

  • Geurige kokoskippensoep

    Geurige kokoskippensoep

    Gevonden!

    Ik heb de recepten voor alle gerechten van mijn Aziatische rijsttafel gevonden. Ook de foto's. En die zijn niet voor publicatie geschikt: te donker, dood geflitst, noem maar op. Ik zal de gerechten nog een keer moeten maken, wat een straf ;-)

    Als voorgerecht stond er een heerlijke kokoskippensoep op het programma. Erg geslaagd al zeg ik het zelf.

  • Gevulde druivenbladeren (dolma's)

    Gevulde druivenbladeren (dolma)

    Wanneer je mij op Instagram volgt, heb je ze al een keer voorbij zien komen: de gevulde druivenbladeren van onze Syrische achterburen. Het was een soort van ruilhandeltje, zij de bladeren uit mijn tuin en ik mocht het resultaat proeven. Goede deal toch?

    Afgelopen week zijn er weer druivenbladeren van eigenaar gewisseld, maar ze vonden het lastig om het recept uit te schrijven. En dat snap ik. Anderhalf jaar in Nederland en ik heb er bewondering voor hoe goed dat ze onze taal al machtig zijn. Maar een recept uitschrijven? Of ik dan die middag bij hen thuis wilde komen kijken hoe deze maaltijd bereid wordt? Daar zeg ik geen nee tegen. Maar het recept gaat een ietwat lastig worden, veel wordt namelijk op 'gevoel' toegevoegd ;)

    Kijk je mee?

  • Kippensoep met Chinese kool

    kippensoep-met-chinese-kool

    Witte kool lag er in de koelkast te wachten op de meest geweldige bereiding. Stamppot was een 'no go' volgens de kids. De witte koolsalade van vorige week smaakte wel, maar om dat de week daarna nog een keer te eten? Ook een 'no go' dus.

    En toen kwam ik dit recept tegen: kippensoep met Chinese kool. En, eerlijk is eerlijk, pas NA het diner kwam ik er achter dat ik niet de vermelde koolsoort heb gebruikt. Neemt niet weg dat het – met wat kleine aanpassingen – prima heeft gesmaakt:

    • witte kool in plaats van Chinese kool
    • 50 g gember in plaats van 25 g
    • 1 rode peper, gesnipperd
    • 1 citroengras, 10 minuten laten meetrekken
  • Koude komkommersoep met garnalen

    komkommersoep met garnalen

  • Marokkaanse pompoensoep

    Marokkaanse pompoensoep met mager rundergehakt

    https://www.jumbo.com/recepten/marokkaanse-pompoensoep

  • Meloensoep met rood fruit en sorbetijs

    Watermeloen soep

  • Pompoensoep

    Pompoensoep 01Pompoen. Ik had het nog nooit gegeten. Niet als kind/puber/jong volwassene maar ook niet in de bijna 30 jaren daarna. Iets van onbekend maakt onbemind. Of zo.
    Nu is het zo dat mijn zus en zwager in hun schamele vrije uurtjes wat voedsel proberen te verbouwen. Onder andere pompoenen. En weet je wel hoe snel dat pompoenen groeien?
    Ze hadden een overschot en van het één komt het ander. Mickey gaat stoeien met deze groenten. En met succes :)

    Deze soep is een aanrader!

  • Pompoensoep uit de oven

    PompoensoepDe flespompoen lag al enkele weken op de eettafel te lonken en te flirten. De boodschap was duidelijk: 'eet mij, eet mij!'. Het leek een smeekbede die niet kon worden weerstaan. Ik denk dat mijn dochter dat ook dacht. Ze stuurde namelijk een recept door van pompoensoep ;-)

    Nu is het zo dat ik én eigenwijs ben én niet altijd de recepten geloof / volg. De uien en knoflook moeten ongepeld de oven in anders verbranden ze. En niet - stiekem - gepeld, zegt ze uit ervaring wijs geworden. Daarnaast was de geadviseerde oventijd van 45 minuten te weinig om de groenten gaar te krijgen. In de kokosmelk en de bouillon heeft het nog even staan pruttelen. Tot de massa écht gaar was.

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)