• Aardappelpoffertjes

    aardappelpoffertjesTot nu toe heb ik aardappels al in aantal vormen voorbij zien komen: gekookt, gebakken, gepoft, puree, frites (óók verschillende vormen), rösti. Maar ook in verschillende soorten gerechten: puur, stamppotten, salade, ovenschotels, omeletten, soepen. Je kunt het zo gek niet bedenken, de aardappel is gemakkelijk te bereiden, niet duur en past bij heel veel gerechten.

    Maar deze, de aardappelpoffertjes, die had ik nog niet voorbij zien komen. Zeker voor bijzondere dagen is dit een feestelijke aardappelgarnituur én extra spannend door de toevoeging van het mespuntje kerrie.

    Maurits, dank voor het delen en voor jullie, lezers, eet smakelijk!

  • Avocadocrème

    AvocadocremeTwijfel wat je morgenavond op tafel zult zetten?
    Denk dan eens hier over na: gerookte zalm met avocadocrème. Gemakkelijk te maken, het uitzoeken van een rijpe avocado is moeilijker ;-)

    Op Culy.nl staat dé ultieme tip om te bepalen of de avocado die je hebt uitgekozen ook echt rijp en dus mooi groen is. Je hoeft alleen maar het pitje/steeltje onder op de avocado te verwijderen. Is het onder en rondom het pitje bruin? Dan is de avocado niet goed. Is het mooi groen? Neem hem dan mee naar huis en maak deze heerlijke crème!

  • Chocolademousse

    chocolademousse

    Ik ben Maurits Westbroek en ben momenteel werkzaam als chef-kok  bij Apollo hotel de Beyaerd.

    Bijna 30 jaar heb ik ervaring in de horeca, waarvan de laatste 4 jaar bij Apollo Hotels Resorts. Als 4-jarige wist ik al dat ik kok wilde worden en stond ik 's nachts in de keuken om pannenkoeken of friet te bakken. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk weten te maken.

    Ik vind het leuk om met vrienden lekker te koken en om met jullie mijn recepten te delen.

    Het eerste recept dat ik met jullie wil delen is: CHOCOLADE MOUSSE.

  • Courgettesoep

    CourgettesoepAl enkele jaren kan ik mijn ei kwijt in de moestuin. Vroeg in het voorjaar worden veel zaden tot plantjes opgekweekt. Onder andere in de woonkamer (!). Zo gauw het weer-technisch verantwoord is, wordt deze tijdelijke opvang verruild voor de volle grond. En dan begint het feest: de groei, de bloei én de oogst.

    Het is bij de konijnen af hoe snel dat de courgettes soms groeien. Je krijgt het simpelweg niet bij gegeten. Gelukkig is de diepvries geduldig, maar er worden ook veel courgettes weg gegeven. Aan deze en gene.

    Eén van de favoriete bereidingen is de courgettesoep. Snel, gemakkelijk én smakelijk. Maar ook lekker gezond want biologisch uit eigen tuin.

  • Focaccia

    {jcomments off}

    FoccaciaFocaccia is een Italiaans plat brood. Het komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en de naam komt waarschijnlijk van het Latijnse focus (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten.

    De deegbodem van focaccia is te vergelijken met die van een pizza, maar dikker. De basis bestaat uit bloem met een hoog glutengehalte, olie, water, suiker, zout en gist. De smaak van het brood kan versterkt worden door olijfolie en kruiden te gebruiken of door het te beleggen met kaas en ham of te verfrissen met verschillende groenten.

    En nu kun je ook zelf een focaccia maken.
    Wat is er leuker dan je eigen brood bakken? ;-)

  • Frisse maaltijdsalade

    frisse maaltijdsalade

    Het is druk, heel erg druk. En hectisch. En deadlines. En zo. Ook komt de IB2014 weer om de hoek kijken. En als er iets niet leuk is... Een lekker recept schiet er dan al snel bij in. Zowel bij Mickey als bij Maurits.

    MAAR … aankomend weekend wordt het écht voorjaar. Tenminste, dat zegt 'men'. We laten de winter en daarmee de zware maaltijden, erwtensoep, stamppotten, weer achter ons. Wat is er op zo'n moment lekkerder dan een frisse maaltijdsalade? Met een roseetje. Buiten verorberd met de zon op je snoet. Toch?

  • Koude komkommersoep met garnalen

    komkommersoep met garnalen

  • Meloensoep met rood fruit en sorbetijs

    Watermeloen soep

  • Spaanse pastasalade

    Foto ontbreekt want dit is de Spaanse pastasalade van Maurits. Helaas is deze nog niet gemaakt en geproefd...

     

    Wat heb je nodig

    • 4 uien
    • 1 blik ham van de jumbo
    • 1 potje groene pesto
    • 3 teentjes knoflook
    • 500 gr pasta
    • scheutje olijf olie
    • 3 eetlepels mayonaise
    • 1 courgette
    • 1 rode paprika

     

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)