• Frisse maaltijdsalade

    frisse maaltijdsalade

    Het is druk, heel erg druk. En hectisch. En deadlines. En zo. Ook komt de IB2014 weer om de hoek kijken. En als er iets niet leuk is... Een lekker recept schiet er dan al snel bij in. Zowel bij Mickey als bij Maurits.

    MAAR … aankomend weekend wordt het écht voorjaar. Tenminste, dat zegt 'men'. We laten de winter en daarmee de zware maaltijden, erwtensoep, stamppotten, weer achter ons. Wat is er op zo'n moment lekkerder dan een frisse maaltijdsalade? Met een roseetje. Buiten verorberd met de zon op je snoet. Toch?

  • Geurige kokoskippensoep

    Geurige kokoskippensoep

    Gevonden!

    Ik heb de recepten voor alle gerechten van mijn Aziatische rijsttafel gevonden. Ook de foto's. En die zijn niet voor publicatie geschikt: te donker, dood geflitst, noem maar op. Ik zal de gerechten nog een keer moeten maken, wat een straf ;-)

    Als voorgerecht stond er een heerlijke kokoskippensoep op het programma. Erg geslaagd al zeg ik het zelf.

  • Gevulde druivenbladeren (dolma's)

    Gevulde druivenbladeren (dolma)

    Wanneer je mij op Instagram volgt, heb je ze al een keer voorbij zien komen: de gevulde druivenbladeren van onze Syrische achterburen. Het was een soort van ruilhandeltje, zij de bladeren uit mijn tuin en ik mocht het resultaat proeven. Goede deal toch?

    Afgelopen week zijn er weer druivenbladeren van eigenaar gewisseld, maar ze vonden het lastig om het recept uit te schrijven. En dat snap ik. Anderhalf jaar in Nederland en ik heb er bewondering voor hoe goed dat ze onze taal al machtig zijn. Maar een recept uitschrijven? Of ik dan die middag bij hen thuis wilde komen kijken hoe deze maaltijd bereid wordt? Daar zeg ik geen nee tegen. Maar het recept gaat een ietwat lastig worden, veel wordt namelijk op 'gevoel' toegevoegd ;)

    Kijk je mee?

  • Kip te­riy­a­ki met ge­roer­bak­te Chi­ne­se kool

    kip-teriyaki-met-geroerbakte-chinese-kool

    Nieuwsgierig komen ze de keuken in, verbaasd starend naar de grote berg grof gesneden Chinese kool. En je ziet ze denken: 'Gaan wij dat eten? Is dat écht lekker?'

    Puber is al niet zo'n fan van rijst. In welke vorm dan ook. En nu deze berg groente en rijst?

    Conclusie – na de maaltijd – is dan ook dat de kip erg lekker was maar dat bamboescheuten bij de Chinese kool toch smakelijker is.

    Over de Italiaanse rijst-discussie zullen we maar zwijgen ;)

    Wat vind jij?

  • Kip teriyaki met paprika

    Kip teriyaki met paprika

    Eén van de drie hoofdgerechten van mijn Aziatische rijsttafel, kip teriyaki met paprika. Ook hier is nog geen eigen foto beschikbaar maar dit gerecht komt ongetwijfeld in de herhaling. Bij gebrek aan mirin of sherry is het gerecht dit keer zonder gemaakt maar ondertussen is er wél sherry in huis :)

  • Kippensoep met Chinese kool

    kippensoep-met-chinese-kool

    Witte kool lag er in de koelkast te wachten op de meest geweldige bereiding. Stamppot was een 'no go' volgens de kids. De witte koolsalade van vorige week smaakte wel, maar om dat de week daarna nog een keer te eten? Ook een 'no go' dus.

    En toen kwam ik dit recept tegen: kippensoep met Chinese kool. En, eerlijk is eerlijk, pas NA het diner kwam ik er achter dat ik niet de vermelde koolsoort heb gebruikt. Neemt niet weg dat het – met wat kleine aanpassingen – prima heeft gesmaakt:

    • witte kool in plaats van Chinese kool
    • 50 g gember in plaats van 25 g
    • 1 rode peper, gesnipperd
    • 1 citroengras, 10 minuten laten meetrekken
  • Parelcouscous met kip

    Parelcouscous met kip Productfoto  560x560

    Recept: www.jumbo.com/recepten/parelcouscous-met-kip

  • Pittige drumsticks uit de oven

    Pittige drumsticks uit de oven

    Kind was heel gelukkig met het voorgestelde menu. Maar wanneer je gebakken aardappels belooft, maakt niet uit hoe oud of jong de mede tafelgenoten zijn, dan kom je niet op de proppen met gestoofde aardappels omdat dat in het recept staat. Not done, vindt kind. Een stiekem heeft ze wel gelijk ;)

    Er werd een ander basis recept gezocht, er een eigen draai aan gegeven en geserveerd met gebakken aardappels en een groene salade. Kind was - bijna - in extase... door de sesamzaadjes …

  • Spitskool met kip en sesam

    Spitskool met kip en sesam

    Afgelopen zaterdag, na de regen, werd het tijd om de Lidl te plunderen. Tenminste, de groente- en fruitafdeling werd zorgvuldig gecheckt op aanbiedingen. En één daarvan was de spitskool, € 089 voor een exemplaar ongeacht de grootte.
    Dit zijn dus van die momenten dat er een soort van kortsluiting ontstaat in de grijze celletjes en waarbij alles roept 'mijn!'. En hij was ook van mij, nadat ik had afgerekend ;-)

    Een dag later is er een deel met de jongste mee naar Breda verhuisd en vandaag hebben we de helft van het overgebleven stuk opgegeten. De oplettende lezer (m/v) weet nu dat er, na dit recept, wellicht nóg een recept met spitskool online gaat komen … we zullen het zien ;)

  • Springrolls met kip

    Springrolls met kip Productfoto  560x560

    Recept: www.jumbo.com/recepten/springrolls-met-kip

  • Stamp­pot met prei-room­kaas en kip

    Stamppot-met-prei-roomkaas-en-kip

    Afspraak is dat dé man in huis, 21 is hij nu, één tot twee keer per week de kookbeurt overneemt. Vaak mag hij zelf kiezen, soms wordt er voor hem gekozen.
    Zo ook deze keer en staat er prei op het menu.

    Voor de kids is de enige - smakelijke - vorm van prei, de prei die verstopt zit in een taart. Hoe verrassend. MAAR met deze heerlijke stamppot herzien ze die mening snel. Het ruikt heerlijk in de keuken en het smaakt...
    NOM NOM NOM! Voor herhaling vatbaar dus.

    Niet bekend met deze uitdrukking?
    Klik dan hier even door.

  • Thaise kippenbouillon

    thaise-kippenbouillonOndertussen zijn we bijna twee weken onderweg in het nieuwe jaar.

    En? Lukt het nog een beetje met de goede voornemens? Gezond(er) eten? Meer bewegen?

    Deze keer hebben we het recept voor een smakelijke maar magere Thaise kippenbouillon. Heerlijk na alle overdaad aan voedsel van de feestdagen.
    Het duurt wel even, de kippenpoten moet je namelijk drie uur laten trekken, maar dan heb je ook wat ;-)