• Broodje Filet Americain

    Broodje filet americainHeb jij dat nu ook?

    Je luncht in een restaurant, lunchroom of wat dan ook en er staan de lekkerste broodjes op de kaart. De inwendige mens vraagt om voedsel en je begint spontaan te watertanden. Je bestelt iets lekkers en wanneer het op tafel komt, onderwerp je het gerecht aan een grondige inspectie. En je denkt: dit kan ik thuis ook maken!

    MAAR … doe je dat dan ook?

  • Chili met maïs en courgette

    Chili met mais en courgette

    Goed, ik heb dus alweer weken geen courgettes meer mee naar huis genomen en nog steeds puilt mijn koelkast uit. Dat kan twee redenen hebben:

    • Ik heb er – toen – onwijs veel meegenomen (NOT, 'slechts' vier stuks maar wel waanzinnig groot)
    • Ik moet de courgettes in het eten verstoppen want de kids worden er niet blij van

    Vooruit, doe dan de combi maar met de nadruk op vooral niet blije kids ;-)

  • Courgette ovenschotel

    Courgette-ovenschotel

    Pas geleden waren de courgettes bij de Lidl in de aanbieding. Nu is een courgette een groente die goed houdbaar is in de koelkast. En je raadt het: al anderhalve week liggen de courgettes mij toe te lachen wanneer ik de koelkastdeur opendoe. Kids willen dan héél graag dat ik de deur ook meteen weer sluit ;-)

    Toch, de courgette is een gemakkelijk groente in de keuken en smaakt prima in een soepje, een pasta of een ovenschotel.

    Vandaag is het een ovenschotel geworden en middelste kid, dé man in huis, is de pineut. Hij is ook nog eens dé kok vandaag!

    (en ja, de kwaliteit van de foto kan beter!)

  • Gehaktwrap met spitskool

    Gehaktwrap-met-spitskoolEen klein rekensommetje leert dat de basis voor dit recept onvoldoende ingrediënten zijn voor een volwaardige maaltijd voor 4 personen.
    Tenminste, dat denk ik.

    Sterker nog, de praktijk wees vanavond uit dat deze hoeveelheid amper genoeg is voor 3 personen. En dan ben ik uitgegaan van 6 tortillawraps met de vermelde hoeveelheid rundergehakt en spitskool. Voor wat extra smaak zijn er twee teentjes knoflook, een halve rode peper (mét zaadjes) en een blikje tomatenpuree aan toegevoegd.

    Het kan natuurlijk ook zomaar zijn dat ik gewoon erg lekker heb gekookt ;-)

  • Hamburger met frites

    Hamburger-met-frietjesHet voorstel om de witte kool als stamppot te eten viel niet echt goed bij puber. Alles was beter dan de stamppot die we enkele weken geleden hadden gegeten. Nee, geef dan de witte kool-salade maar. Dat smaakt véél beter.

    Gelukkig mogen meningen hierover ook verschillen ;-)

    De frietjes zijn dit keer vervangen door gebakken aardappeltjes in de schil, de mayonaise in de salade is vervangen door crème fraîche. Net zo lekker en toch een stukje minder vetten. Goed bezig zo.

    Eet smakelijk!

  • Pastaschotel uit de oven

    pastaschotel-uit-de-ovenPasta. Het smaakt hier nooit hetzelfde. De koelkast wordt ondersteboven gehaald, restjes worden besnuffeld en er wordt per keer een kruidenmelange samengesteld. Verse knoflook zal nooit, maar dan ook nooit ontbreken.

    Vroeger, eigenlijk nog niet eens zo lang geleden, kwam er geen pasta zonder een zakje kruidenmix op tafel. Nu komt er geen pasta meer op tafel zonder Toscaanse melange. En dat niet alleen, deze kruiden zijn smakelijk in heel veel gerechten.

    Ondertussen is ook oudste kind blij dat MIJN voorraad weer is aangevuld. Meer uitleg nodig? ;-)

  • Runderreepjes met oesterzwammen en paksoi

    runderreepjes met paksoi

    De paksoi lag me al een week vanuit de koelkast aan te kijken maar was teveel voor één persoon. 
    Afgelopen zaterdag prikten de beide dames een vorkje mee, het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Uit de verschillende gerechten van www.allerhande.nl is het de variant met de runderreepjes geworden en zijn de ingrediënten een ietsje aangepast.

    De blijdschap van de dames was groot toen bleek dat er nog twee eenpersoons porties over waren. Een studentje zegt daar namelijk geen nee tegen maar laat het gewoon in de diepvries van hun mam staan. Iets met vergeten of zo...