Uitnodiging
Gonny wil Hanos Nijmegen goed op de kaart zetten en organiseert voor (voornamelijk) nieuwe pashouders de "Tour de Hanos". De wandeling is met name bedoeld om wegwijs te worden in en vertrouwd te raken met de vestiging. En of ik, als nieuwe klant, zin had om deze culinaire wandeling door Hanos Nijmegen bij te wonen. Natuurlijk mocht ik iemand meenemen.
Enthousiast
Tegen dit soort leuke initiatieven zeg ik uiteraard geen nee. Maurits is beroepsmatig al bekend met diverse vestigingen maar reageerde net zo enthousiast. Het was even puzzelen voor een passende datum. Druk druk druk, je kent het wel.
Afgelopen maandag was het dan zover
We hadden afgesproken op de parkeerplaats van Hanos en bij binnenkomst (ik was nog maar bij de receptie!) werd ik al gegrepen door de sfeer, de uitstraling, de luxe van de vestiging.
Om tien voor twee werden we enthousiast begroet door Gonny. Door ziekte van deelnemers was onze groep gereduceerd tot zes personen en werd het – bijna – een VIP-tour.
“Tour de Hanos”, een culinaire wandeling door Hanos Nijmegen
Onze tour start op de afdeling 'dranken'. Vol verbazing hoor ik vertellen dat er 1300 (!) verschillende flessen drank staan. Exclusief de wijn dan hè. Dertienhonderd! Ik ben niet gaan tellen maar geloof de beste man op zijn woord.
Wat ik ook niet wist, dat – het niet weten – komt overigens nog wel vaker voorbij, er is speciaal drank voor de bereiding van gerechten. Goedkoper dan de 'gewone' drank en er is zout en peper aan toe gevoegd.
De biologische wijnen ontbreken niet en de prijs is zelfs heel acceptabel.
Maar het kopstuk, de eye catcher uit de speciale drankencollectie is toch wel de Frapin 1988. De enige die in Nederland nog te koop is, staat hier. Voor een luttele € 3150,00. Exclusief BTW.
We mogen een nieuw drankje proeven: de mionetto viola, een mix van prosecco en natuurlijk violenaroma. Hoewel ik niet van heel zoet houd, is dit lekker fris en smaakt licht zoals violen ruiken. Wordt dit de terras-hit van lente 2015?
Op de afdeling 'diepvries' staan de broden metershoog opgestapeld. Evenals de snacks. De doorloop snelheid is enorm. De nieuwe snack zonder naam, Anonimo, wordt door ons geproefd.
Als rasechte snack-barbaar want alleen kroket en frikandel, moet ik bekennen dat hier helemaal niets mis mee is. Wellicht moet ik vaker andere snacks gaan kopen en in mijn frituurpan mikken?
En dan kom je superfood tegen. Heel veel. En laat ik daar nu net helemaal niets mee hebben ;-)
De Kitchen Aid, dat is een heel ander verhaal. Hier word ik heel erg hebberig van. En ik niet alleen. Wanneer ik mompel “als ik nu eens heel veel geld zou hebben ...” hoor ik naast mij “nou, dan wist ik het wel ...”.
Goed, ook voor 'non food' heb je een uitgebreide keuze waarbij ze pretenderen ook heel sterk te zijn in bedrijfskleding.
De afdeling 'delicatessen. Nooit geweten, jaja alweer, dat er zoveel verschillende olijfolie is. En zoveel verschillende azijn. En olijven. En veel, veel meer andere producten.
Er is een proeftafel die maandelijks wijzigt en waar seizoen-gerelateerde producten geproefd kunnen worden.
Heb ik al gezegd dat je beslist niet met een lege maag moet gaan shoppen?
De verleiding om dan (te) veel lekkers mee naar huis te nemen is dan te groot!
Ooit wel eens Ierse cheddar met Porter ale geproefd?
Als een engeltje over je tong … en dan nog met een goede pot bier erbij om de kaas weg te spoelen.
Dit is dus één van de bijzondere kazen waar je uit kunt kiezen.
Wild en gevogelte. Dit heeft weinig toelichting nodig lijkt me. Vers, vers, vers, apart en bijzonder, dát is wat de klok slaat. Hier heb ik mijn ogen weer goed de kost gegeven en mezelf verbaasd over de hoeveelheid producten waar je uit kunt kiezen. En opeens vind je dit:
Sprinkhanen, wormen, larven. Noem het en je kunt het kopen.
Iets in mij heeft een (gezonde?) weerstand om het zelfs maar te proeven. En dat is helemaal niet zoals ik ben. Mijn motto is: zolang je iets niet geproefd hebt, weet je niet of je het lust. Maar ik moet nog heel veel moed verzamelen om hier in te bijten ...
Mijn tweede oester ever die ik zo naar binnen 'slurp'. De vorige was bij de Vierdaagse Feesten. Ook Nijmegen. En dan nu deze. Ter plekke opengemaakt, dat kun je toch niet weigeren? Met een heerlijk glaasje witte wijn er bij. Dit klinkt en proeft als een echte verwennerij.
Ook hier weer, er is zoveel te zien. Verse vis, prachtig uitgestald. Schelp- en schaaldieren zwemmend in het water. Onder andere op de afdeling 'vis' zou ik helemaal los kunnen gaan. Qua fotografie dan hè. Dit is letterlijk én figuurlijk smullen.
En hier dus ook. De afdeling 'AGF'. Ik kom hier producten tegen waar ik zelfs nog nooit van heb gehoord. Bloemetjes, ontkiemde zaden (radijs), een kumquat. Ik ben weer een aantal smaakervaringen rijker :)
Op de vleesafdeling staat een droogkast voor klanten. Grote hompen vlees hangen hier te drogen. Wanneer je bij één van deze restaurants gaat eten, kan het heel goed zijn dat je het vlees wat je bestelt hier hebt zien hangen.
Helaas staan producten van het Gaasterland kruiden varken niet goed op de foto. Het bijzondere aan deze varkens is dat in het voer kruiden verwerkt worden. Het varkensvlees krijgt hierdoor al een lichte kruidige smaak. We hebben mogen snuffelen aan het kruidenmengsel en geloof me, je zou het zo gebruiken in je eigen keuken.
Simmentaler rundvlees is net zo bijzonder als het bovengenoemde varken. Wanneer je éénmaal een biefstuk van dit rund hebt gegeten, wil je nooit meer een andere biefstuk. Aldus Gonny.
Hoewel ik allesbehalve een zoetekauw ben, kan ik wel genieten van al het lekkers op de afdeling patisserie. Vooral om naar te kijken maar ik bak ook graag. Om dan zelf één stuk te nemen zodat ik weet hoe het smaakt en de rest aan de kids op te voeren. Nou, hier kan ik mijn hart ophalen.
En als top-afsluiter, de Licor 43 Bombe gemaakt door de patissiers van de Hanos, smaakte heerlijk!
Twee uur na aanvang kunnen we Gonny (en de Hanos) bedanken voor de leuke, interessante en leerzame wandeling. Bij het afscheid krijgt elke deelnemer nog een goodie bag uitgereikt.
Leukste baan
Wat mij vooral is opgevallen, is dat elke collega van Gonny (inclusief Gonny zelf) zijn of haar baan de leukste vindt binnen het bedrijf. Ik heb zelden zoveel enthousiaste mensen met zoveel liefde voor het bedrijf en hun baan ontmoet. Dat stralen ze uit en ik, als klant, word daar erg blij van.
Daarnaast ben ik diep onder de indruk van de kwaliteit van de producten. Ze hebben (bijna) alles wat je je maar kunt bedenken. En hebben ze het niet, dan proberen ze toch om het product te kunnen leveren. De Hanos is niet goedkoop, maar een kwalitatief goede basis is al het halve werk. Toch?
Sligro & Hanos
Mijn loopje naar de Sligro zal echt niet verdwijnen, de vestiging is gewoon heel dicht bij mijn woonplaats. Maar het alternatief, de Hanos, zal ik zeker op gezette tijden gaan bezoeken. Of in Nijmegen (dichterbij) of in Eindhoven (woonplaats oudste kind). Ik denk dat mijn – licht – Bourgondische inslag ook daar helemaal bevredigd zal worden!
Note:
- De Hanos bestaat die 40 jaar en viert dit met erg leuke kortingen op food én non food.
- Een klantenpas kan aangevraagd worden wanneer je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
- Dit is géén gesponsorde post, ik ben alleen maar enthousiast ;)